Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Libya'dan Suriye'ye çatışmaların arttığına ve gerginliklerin tırmandığına dikkati çeken Guterres, ''Bugün deli bir rüzgar dünyayı kasıp kavuruyor. Silahlar uçuşuyor, çatışmalar artıyor.'' diye konuştu.
Suriye'nin kuzey batısında, İdlib'de artan çatışmaların son derece endişe verici olduğunu belirten Guterres, ''Krizin çözümünün askeri değil siyasi olduğunu defalarca tekrar tekrar söyledik ve şimdi Suriye'de durum Türk ordusu ve Suriye ordusunun birbirini bombaladığı bir hal aldı ve bu da krizin doğasında son derece endişe verici bir değişiklik. Artan gerginlik kontrolden çıkmadan taraflara çatışmalara son vermesi çağrısı yapıyorum.'' ifadesini kullandı.
Libya'da tam bir ''skandal'' yaşanıyor
Guterres, Libya'daki çatışmalara da değinerek, "Libya'da yaşananlara son derece öfkeli olduğumu söylemeliyim, tam bir skandal yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Berlin Konferansı'na katılan ülkelerin birtakım taahhütlerde bulunduğunu ancak Güvenlik Konseyinin Libya'ya uyguladığı silah ambargosunun hala ihlal edildiğini, Misrata'ya ve Bingazi'ye uçakların indiğini ve ateşkese uyulmadığını belirten Guterres, ''Net bir şekilde söylüyorum. Libya'da gördüklerimiz kabul edilebilir değil.'' diye konuştu.
Guterres, Birleşik Arap Emirliklerinden Libya'ya insansız hava aracı gönderildiğini, Mısır'dan hareket olduğunu, ülkede Sudan'dan ve Rusya'dan paralı askerlerin bulunduğunu ve Türkiye'nin de Libya'ya asker gönderdiğini sözlerine ekledi.
"BM kararlarının ve uluslararası hukukun koruyucularıyız"
Trump yönetiminin sözde Orta Doğu Barış Planı'nı değerlendiren Guterres, ''Biz BM kararlarının ve uluslararası hukukun koruyucularıyız ve iki devletli çözüme sıkı sıkıya bağlıyız.'' diye konuştu.
Guterres, İsrail ve Filistinlileri uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla 1967 sınırları esasına dayalı iki devletli çözüm konusunda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Okyanuslar, insanlığın 2000 yılından bu yana tükettiği enerjiden yirmi kat daha fazla ısındı
İklim krizine de değinen Guterres, "Geçen sene okyanusların ısınmasındaki artış, insanlığın 2000 yılından bu yana tükettiği enerjiden yirmi kat daha fazla." ifadesini kullandı.
Guterres, Avustralya'da uzun süredir devam eden orman yangınlara da dikkati çekerek, "Avustralya'da olanlar Avustralya'da kalmayacak, bu yangının dumanı Avustralya'nın 2018'deki 6 aylık karbon salınımına eşit." dedi.
Dünyayı en çok kirleten ülkeler
Guterres, en fazla karbon salınımında bulunanların ise ABD, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya olduğunu dile getirerek bu ülkelere 2050 yılına kadar karbon salınımını sıfıra indirmeleri çağrısında bulundu.