Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık (Brexit) sürecinin resmen başlamasına ilişkin, "Bu, geri dönüşü olmayan tarihi bir an." dedi.
May, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda Brexit sürecinin başlatılmasıyla ilgili milletvekillerini bilgilendirdi.
"Halkın talebi doğrultusunda Birleşik Krallık AB'den ayrılıyor." diyen May, bunu "geri dönüşü olmayan tarihi bir an" olarak tanımladı.
Birlikten ayrılığın ülkesine "özel bir fırsat" sunduğunu dile getiren May, "Bu fırsatı kullanarak daha adil ve güçlü bir Britanya inşa edeceğiz. Kendi kararlarımızı kendimiz alacağız, kendi yasalarımızı kendimiz yapacağız. Bizim için en önemli olan konuların kontrolünü elimize alacağız. AB'den ayrılıyor olmamız, artık yasalarımızın Westminster (Londra'daki parlamento), Edinburgh, Belfast ve Cardiff'te yapılacağı anlamına geliyor." diye konuştu.
Brexit'in ardından Avrupa'nın yakın dostu ve müttefiki olmaya devam edeceklerini kaydeden Başbakan May, "Avrupa'nın kendi değerlerini yansıtabilmesi ile güvenlik tehditlerine karşı kendisini savunabilmesi çerçevesinde üzerimize düşen rolü oynayacağız. Tamamıyla küresel bir Britanya, Avrupalı ortaklarımızın en iyi dostu ve komşusu olmamızı istiyorum." ifadelerini kullandı.
Brüksel ile müzakerelere "tek bir Birleşik Krallık" olarak oturulacağını vurgulayan May, ülkedeki her bir bölgenin çıkarlarının hesaba katılacağının altını çizdi.
May, ayrıca ülkesi ve İrlanda Cumhuriyeti arasındaki Ortak Seyahat Bölgesi'nin korunmasından yana olduklarını ifade etti.
"Göçü kontrol edeceğiz." diyen İngiliz lider ayrıca hali hazırda Birleşik Krallık'ta yerleşik AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan Britanyalıların haklarının güvence altında olmasına yönelik çalışacaklarını belirtti.
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık, 44 yıldır üyesi olduğu AB'den ayrılık talebini içeren mektubu bugün Brüksel'e iletti. Bildirimle 2 yıl sürmesi öngörülen Brexit süreci resmen başladı.
Birleşik Krallık ile birlik arasında yürütülecek çıkış müzakerelerinin mayıs veya haziran ayı içinde başlaması bekleniyor.
Müzakerelerde öne çıkması beklenen başlıca konular, Birleşik Krallık'ta yaşayan 3 milyon AB vatandaşı ile AB ülkelerinde yerleşik 1 milyon Britanyalının hakları, AB'den ayrılmak için Birleşik Krallık’ın ödemesi gereken para ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık arasındaki kara sınırının durumu olacak.