Hollanda'da kurulacak koalisyon hükümeti için müzakereler yapmakla görevlendirilen önceki hükümetin Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Spor Bakanı Edith Schippers, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Yeşil Sol (GL) parti liderleriyle yaptığı temaslar sonrası bu partiler uzlaşma görüşmeleri için haftaya bir araya gelecek.
Görüşme sonrasında liderler meclis önünde ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda partiler arasında büyük farklılıklar olmasına rağmen hükümeti kurma yolunda uzlaşmak için bir araya gelmeye hazır olduklarını söyledi.
GL lideri Jesse Klaver, "GL ile VVD ve CDA arasındaki fark çok büyük ama ideallerimizi hayata geçirebilmek için seçmene karşı sorumluluğumuz var. VVD ve CDA ile aramızdaki en önemli fark, zengin ve fakir ayrımı, mülteci politikası ve iklim değişikliği politikası." dedi.
Siyasi partiler arasında büyük farklar olduğunu aktaran VVD lideri Mark Rutte, "Yapacağımız görüşmelerde içerik olarak hassas konular üzerinde durmamız lazım." ifadesini kullandı.
CDA lideri Sybrand Buma, partiler arası uzlaşının kolay olmayacağını belirterek, "Dört parti arasında uzlaşma görüşmelerinin yapılması gerektiğinin farkındayız." diye konuştu.
D66 lideri Alexander Pechthold, "Uzlaşabileceğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni hükümetin kurulmasında koalisyon ihtimallerinin araştırılması için meclis başkanından ek süre isteyen Schippers, raporlaştırdığı müzakere sonuçlarını 27 Mart'ta Temsilciler Meclisine sunması bekleniyor.
Rapor sunulduktan bir gün sonra mecliste yapılacak görüşmelerin ardından yeni hükümeti kurmak için ara bulucular belirlenip koalisyon için uzlaşma çalışmaları başlayacak.
Genel seçimlerin sonuçlarına göre, VVD 33 milletvekili, PVV 20 milletvekili, CDA 19 milletvekili, D66 19 milletvekili, SP 14 milletvekili, GL 14 milletvekili, PVDA 9 milletvekili ve CU 5 milletvekili ve Denk Partisi 3 milletvekili çıkardı. Seçim Kurulu tarafından salı günü açıklanan genel seçimlerin resmi sonuçlarında geçen hafta seçimlerden sonra açıklanan vekil sayısında bir değişiklik olmadı.
Toplam 13 partinin 150 sandalyeli meclise girdiği seçimin ardından en az 4 partili bir koalisyon kurulması bekleniyor. 2012 yılında yapılan seçim sonrasında 2 partiden oluşan koalisyon hükümetinin kurulması 52 gün sürmüştü.
Bu arada milletvekilleri bugün ilk defa toplandıkları Temsilciler Meclisinde, yemin töreni sonrası resmen göreve başladı.
Bir önceki dönemde milletvekilliği yapmış 150 vekilden 71'i dün meclise veda ederken bugün 71 yeni milletvekili mecliste yerini aldı. Tarihi bir yenilgi yaşayan ve 9 milletvekili çıkaran İşçi Partisinde (PVDA) bir önceki dönemde bulunan 35 milletvekilinden sadece 3'ü milletvekili olarak devam edecek. AA