İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İngiltere topraklarında yaşayan eski Rus ajanı Sergey Skripal'in sinir gazıyla zehirlenmesinin büyük olasılıkla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle gerçekleştirildiğini söyledi.
Johnson, "Rusların kendilerine karşı hiçbir tutumumuz yok. Bu olanlardan dolayı Rusofobi oluşmamalı." dedi.
"Bizim kavgamız Putin’in Kremlin'i ve onun kararı ile - ve bizzat kararın Putin tarafından verildiğini düşünüyoruz - Eski bir ajanın İngiltere sokaklarında, Avrupa sokaklarında sinir gazıyla zehirlenmesi 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez gerçekleşiyor."
Öte yandan Rusya, çifte ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi olayındaki suçlamaları reddediyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya çekip gitmeli ve çenesini kapamalı" diyen İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson'a da "Belli ki eğitimsiz bir adam" diyerek karşılık vermişti.
İki ülke ilişkileri, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Pazartesi günü Parlamento'da yaptığı konuşmada, Skripal olayında eldeki kanıtların Rusya’yı işaret ettiğini söylemesi ve Rusya’ya konuyla ilgili açıklama yapması için 2 gün mühlet tanıması sonrası krize girmişti.
May, Skripal ile kızının zehirlenmesinde Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını açıklamıştı. May, söz konusu maddenin "Novichok" adı verilen kimyasal madde grubuna dahil olduğunu iddia etmişti.
Öte yandan, İngiltere Başbakanı Theresa May, dün Rusya’ya açıklama yapması için tanınan mühletin dolmasının ardından İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, istihbaratçı olduğunu iddia ettiği 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini söylemişti.
Bunun üzerine de Rusya bazı İngiliz diplomatları sınır dışı edeceğini belirterek, suçlamaları reddetmişti.
Çifte ajan Sergey Skripal
Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti. Dimitri Medvedev’in Devlet Başkanlığı döneminde affa uğrayan Skripal, 2010'da ABD’nin tutukladığı 10 Rus ajanıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da takas edilen 4 casus arasında yer almıştı.
Skripal'in daha sonra İngiltere’ye giderek ülkenin güneybatısındaki Salisbury’de düşük profilli bir yaşam sürmeye başladığı belirtilmişti.
Rusya, Skripal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırdığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının kimliklerini de ifşa ettiğini öne sürmüştü.
Skripal ile kızı Yulia, önceki Pazar günü (4 Mart) Salibury'da bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu. Tedavileri süren baba ile kızın sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu ancak istikrarlı olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Reuters