Avrupa Birliği (AB) ile 2 yıl süren müzakerelerin ardından sonunda Brexit anlaşmasını tamamlayan İngiltere Başbakanı Theresa May, 5 saat süren toplantının sonunda kabinesinin desteğini almayı başardı.
BBC'de yer alan habere göre, May'in desteğe ulaşması kolay olmadı. Kimi zaman seslerin yükseldiği toplantı sonrasında henüz hiçbir Bakan istifa etmese de kabineden ayrılanların olabileceği konuşuluyor.
Theresa May dün toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında, önlerinde çok zor günlerin olduğunu söyledi. 585 sayfalık taslak anlaşmaya, May'e lideri olduğu Muhafazakar Parti'den dahi eleştiri sesleri yükseldi. Şimdi o taslak İngiltere Parlamentosuna sunulacak.
Guardian gazetesi, "May'in Brexit planı: Bölünmüş bir kabine, bölünmüş bir parti ve bölünmüş bir ülke" manşetiyle ülke siyasetinde yükselen tansiyonu dile getirdi.
Financial Times gazetesine konuşan bir Bakan yardımcısı ise, "Kabine büyük oranda bölündü. Başbakanlık bunu olduğundan çok daha iyi sunmaya çalışıyor. İstifaların gelmesini bekleyebilirler" dedi.
9 Bakan, anlaşma aleyhine konuştu
İngiltere basınında yer alan haberlere göre en az 9 Bakan, anlaşma aleyhinde konuştu.
Kimi Bakanların İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e atıfta bulunarak, "Ya bu anlaşma ya da Corbyn" diyerek olası bir İşçi Partisi iktidarına karşı çıktıkları için anlaşmaya destek verdiği iddia edildi.
Oylamanın 18 Aralık'ta olması bekleniyor
Times gazetesine konuşan Avrupa Birliği diplomatlarına göre, Avam Kamarasında anlaşmayla ilgili oylamanın 18 Aralık'ta olması bekleniyor.
May'in o zamana kadar Avrupa karşıtı milletvekillerini tarafına çekmesi gerekecek.
Avam Kamarasında son yılların en çetin müzakerelerine ve oylamasına hazırlanan May'in Brexit taraftarı milletvekillerini ikna etmesi ise zor olacak.
Brexit süreci
AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varamamıştı.
Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak. İngiltere'yi 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir "geçiş süreci" öngörülüyor.
İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.
Kaynak: BBC, Reuters, AA