İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin (Brexit) en önemli yüzlerinden biri olan Boris Johnson, 2 hafta önce Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa etti. Başbakan Theresa May'in Brexit politikasını eleştiren Johnson, hükümetin bugüne kadar izlediği yanlış politikaya karşın "Brexit'i kurtarmak için geç kalınmadığını" söyledi.
Anketler Boris Johnson'dan yana
Sunday Times gazetesi için YouGov tarafından yapılan ankete göre, seçmenlerin sadece yüzde 16'sı Brexit müzakerelerini iyi gittiğini söylerken, yüzde 34'lük bir kısım, Brexit sürecinde Johnson'un daha iyi bir iş çıkaracağına inandığını iletti.
Ankete göre, 10 seçmenden sadece 1'i hükümetin önerdiği Brexit planlarını onaylıyor. Seçmenlerin neredeyse yarısı Brexit anlaşmasının İngiltere için kötü olacağını düşünüyor ve ikinci bir referandum yapılırsa AB'de kalmayı destekleyeceğini söylüyor.
Yeni bir sağ parti arayışı
Ankette seçmenlerin yüzde 38'i yeni bir sağ partiye oy vermek istediğini açıklarken, dörtte biri göçmen ve İslam karşıtı bir partiyi destekleyeceklerini söyledi.
19 ve 20 Temmuz tarihlerinde yapılan ankete bin 668 kişi katıldı.
Brexit süreci
İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.
Haziran 2017'de başlayan müzakereler için AB Komisyonu'nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve dönemin İngiltere Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.
Taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kayanaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ve vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.
Tarafların gelecekte inşa edecekleri ticari ilişkiler, dış politika, terör ve uluslararası suçla mücadele, savunma ve güvenlik konularında iş birliği ile İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırla ilgili müzakereleri ise devam ediyor.
Kaynak: The Times