Birleşik Krallık'taki çok sayıda avukat, 23 Haziran'da yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumu sonucunun yasal olarak İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı bulunmadığını hatırlatarak, konunun İngiliz Parlamentosu'nda tartışılması gerektiği yönünde İngiltere Başbakanı David Cameron'ı uyardı.
Konuyla ilgili Başbakan Cameron'a gönderilen uyarı ve tavsiye içerikli mektuba imza atan binden fazla avukat, ülkenin birlikten çıkma sürecini (Brexit) başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınmadan önce İngiliz Parlamentosu'nda onaylanması gerektiğini bildirdi.
Brexit sürecinin yasalara uygun şekilde işlemesi gerektiğini belirten avukatlar, referandum sonucunu, "sadece hükümete tavsiye" olarak tanımladı.
İngiliz avukatlar mektupta, AB'ye üye ülkelerin birlikten çıkışını düzenleyen Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi devreye alınmadan önce, hükümetin Brexit'in maliyeti, beraberinde getireceği riskler ve faydaları inceleyecek bağımsız bir soruşturma başlatması gerektiğini kaydetti.
50. maddenin birçok soru işaretine sebep olduğunun altını çizen avukatlar, konunun acilen soruşturulması ve İngiliz Parlamentosu'nda ele alınmadan önce soruşturma raporunun hazırlanması gerektiğini bildirdi. Söz konusu madde yürürlüğe konulmadan önce, ülkede mevcut AB vatandaşlarının durumuna da kesinlik getirecek, birincil bir mevzuatla sürecin uygulanması tavsiyesinde bulunan avukatlar, "referandum sonucunun gerçeklerin çarpıtılması ve yerine getirilemeyeceği halde verilen sözlerin etkisi altında kaldığına dair" kanıtların bulunduğunu savundu.
"AB referandumu yenilensin" dilekçesi
Londra merkezli "Mishcon de Reya" adlı firmanın avukatları da geçen hafta, AB referandumu sonucunun yasal olarak İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı olmadığını hatırlatarak, referandum sonucunun parlamentoda düzenlenecek oturumda tartışılmadığı ve oylanmadığı sürece, 50. maddenin yürürlüğe konulamayacağını savunmuştu.
Bu arada, AB referandumunun yeniden yapılması için 4 milyondan fazla kişinin imza attığı ve internet üzerinden İngiliz Parlamentosu'na iletilen dilekçeye de hükümet adına önceki gün yanıt verilmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, referandum yasasının Birleşik Krallık parlamentosundan ezici bir çoğunlukla geçtiği ve bu yasaya göre sonucun geçerli olması için herhangi bir taban oy veya katılım oranı belirlenmediği vurgulanmıştı.