Avrupa ülkeleri, ABD'nin yaptırım kararları karşısında İran'a verdikleri "nükleer anlaşmayı yürütme" sözünü tutmakta zorlanıyor. İran ise santrifüjleri inşa etmek için çalışmalara başladı.
İran devlet televizyonuna konuşan Salihi, "Nükleer anlaşmanın başarısızlığa uğramasını temenni etmeyiz ama hazırlıklarımızı böyle bir duruma göre yapıyoruz" dedi.
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı da olan Salihi, yaptıkları çalışmaların nükleer anlaşmaya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kurallarına aykırı olmadığını söyledi.
Salihi, "Nükleer projelerimiz başından beri sadece askeri değil, ekonomik amaç da taşıyordu. 82 milyon nüfuslu İran için enerji ihtiyacının karşılanması son derece önemlidir. İslam dini ve İran liderinin fermanı prensip olarak kitle imha silahlarını men eder. İran nükleer anlaşmadan çekilse de çekilmese de bu değişmez" ifadelerini kullandı.
"İran kaynaklarını akılsızca israf ediyor"
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İran'ın nükleer silaha uygun nükleer malzemeyi zenginleştirme kapasitesini yakından izlediklerini açıkladı. Pompeo, "nükleer bomba geliştirmesine izin vermeyeceklerini İran'ın da bildiğini ve İran'ın kaynaklarını akılsızca israf ettiğini" belirtti.
We’re watching reports that #Iran plans to increase its enrichment capacity. We won’t allow Iran to develop a nuclear weapon. Iran is aware of our resolve. It’s another example of Iran foolishly squandering its resources. It should surprise no one if protests in Iran continue.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 6 Haziran 2018
Natans'taki tesislerde, reaktör yakıtı olarak kullanılan yüksek uranyum zenginleştirmeye elverişli hızlı santrifüjler imal edilebiliyor.
Nükleer anlaşma, İran'ın 2025 yılına kadar yavaş santrifüjlerle yüzde 4 oranında uranyum zenginleştirmesini ve uranyumun 300 kiloluk bölümünün İran'da kalmasını öngörüyor.
Tahran yönetimi anlaşmanın geçersiz sayılması durumunda sınırlamayı kaldıracağını duyurmuştu.
Kaynak: TRT Haber, DW