Tahran'da düşen Ukrayna'ya ait yolcu uçağına ilişkin sorular gündemdeki yerini koruyor.
176 kişinin öldüğü Boeing 737 tipi uçağın düşüş sebebi Tahran-Washington hattında yeni bir polemik başlattı.
ABD İran'ı suçluyor
ABD Başkanı Donald Trump uçağın düşmesiyle ilgili bazı şüpheleri olduğunu ifade etti.
Amerikan hükümeti yetkilileri de, uçağın düşüşünden kısa süre önce 2 füzenin ateşlendiğini uydudan tespit ettiklerini, uçağın İran Hava Savunma Füzesi tarafından düşürüldüğünden emin olduklarını ileri sürdü.
İngiltere ve Kanada Başbakanları: Uçak kasıtsız düşürülmüş olabilir
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, uçağın İran füzesi tarafından düşürüldüğü yolunda bilgiler bulunduğunu söyledi. "Bu pekala istemeden yapılmış olabilir" diyen Johnson, şeffaf bir soruşturma gerektiğini kaydetti.
Benzer bir açıklama Kanada Başbakanı Justin Trudeau'dan geldi, Trudeau'ya göre de, İran, uçağı kazara düşürmüş olabilir.
İran'dan iddialara yalanlama
İran ise iddiaları kesin bir dille reddetti. Uçağın füze veya roketle vurulduğuna ilişkin söylemin Tahran'a karşı yürütülen psikolojik bir savaş olduğu kaydedildi. Kanada'dan da elindeki bilgileri açıklaması istendi.
İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabii de yaptığı yazılı açıklamada, İran Sivil Havacılık Kurumunun, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) kararlarına göre kaza inceleme komisyonu kurduğunu ve olayı şeffaf, dikkatli ve süratli şekilde incelediğini ifade etti.
Rabii, kazada vatandaşı ölen bütün ülkelerin temsilcilerini İran'a davet etti, Boeing firmasını da soruşturmaya katılmaya çağırdı.
ABD'yi yalan üretmek ve algı operasyonu yapmakla suçlayan Rabii, "ABD hükümetinin ve bilerek ya da bilmeyerek onunla birlikte hareket edenlerin yürüttüğü algı operasyonu acılı ailelerin yarasına tuz basmaktadır. ABD, bu algı operasyonunda hedefine ulaşmak için olayda hayatını kaybedenlerin ailelerini de kurban seçiyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Vurulsaydı infilak ederdi"
İran Sivil Havacılık Kurumu, uçağın düşmesiyle ilgili rapor hazırladı.
"Uçak vurulmuş olsaydı, havada infilak etmesi gerekirdi" ifadesine yer verilen raporda, kalkıştan kısa süre sonra havaalanına dönmeye çalışan pilotun yardım çağrısında bulunmadığına işaret edildi. Raporda, kara kutuların her ikisinin de hasar gördüğü, hafızalarının bazı kısımlarının kaybolduğu bilgileri de paylaşıldı.
Ukraynalı heyete tam yetki
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise, Tahran'a giden Ukrayna heyetine soruşturma için tam erişim yetkisi verildiğini açıkladı, uçağın düşmesiyle ilgili her türlü olasılığın değerlendirildiğini söyledi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanından havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: TRT Haber, AA