İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sarı Yelekliler"in otoyolları kapatma eylemlerinin ülke ticaretine zarar verdiği, taşımacılık yapan firmaların Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki günlük serbest ticari dolaşım ve sınır geçişleri hakkını engellediği belirtildi.
CETM, Fenadismer ve Astic gibi taşımacılık derneklerinin, Fransa'daki eylemler yüzünden şimdiye kadarki zararlarının 2 milyon euro'yu geçtiği bildirildi.
Meyve sebze ticareti yapan firmalar zarar görüyor
İspanya'dan günde yaklaşık 20 bin kamyonun Fransa'ya geçtiği hatırlatılarak, özellikle meyve ve sebze ticareti yapan firmaların ciddi zarar gördüğü aktarıldı.
Fransa hükümetini "gerekli önlemleri almadığı" gerekçesiyle kınayan İspanya hükümeti, sorunla ilgili AB Komisyonunu da bilgilendirdiğini duyurdu.
Fransa'da akaryakıt zamlarını ve ek vergi getirilmesini protesto etmek için "Sarı Yelekliler" adıyla örgütlenen göstericiler, ülke genelinde yolları kapatıyor.
Fransa'da halk neyi protesto ediyor?
Fransa hükümeti 2017 sonlarında, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik bir verginin yanı sıra, dizel üzerinde doğrudan vergiyi artıran bir kanunu onaylamıştı.
Fransa'daki araçlarda en yaygın kullanılan yakıt olan dizelin fiyatı geçen yıl yüzde 20 yükselerek, litresi yaklaşık 1.49 euro olmuştu.
Fransa'daki akaryakıt protestoları
Cumartesi günü başlayan protestolarda, başkent Paris başta olmak üzere, ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan göstericiler, kendilerini engellemeye çalışan güvenlik güçleriyle çatışmıştı.
Fransa İçişleri Bakanlığı, çıkan olaylarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 409 kişinin yaralandığını ve 157 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
Kaynak: AA