İsrail'in en önemli insan hakları örgütlerinden "İşgal Altındaki Topraklardaki İsrail İnsan Hakları Enformasyon Merkezi (B'Tselem)" tarafından hazırlanan rapora göre, İsrail yönetiminin Batı Şeria'da ilk altı ayda gerçekleştirdiği yıkımlarda büyük artış kaydedildi.
Raporda, "İsrail Sivil İdaresi, 2016 yılının ilk altı ayında Filistinlilere ait 168 konutu yıktı. Yıkımlar nedeniyle 384'ü çocuk 740 kişi evsiz kaldı." ifadesi yer aldı. Yıkımların sivil idare ve güvenliğin İsrail tarafından sağlandığı "C bölgesinde" yoğunluk kazandığı belirtildi.
Bu verilere göre İsrail'in bu yılın ilk altı ayında gerçekleştirdiği yıkımlar 2015 yılındaki toplam rakamı geçti. B'Tselem'in raporunda İsrail'in geçen yılın genelinde 125 konutu yıktığı hatırlatıldı.
Raporda ayrıca 2006 yılı başından 30 Haziran 2016'ya kadar geçen sürede İsrail yönetiminin Batı Şeria'da en az bin 113 konutu yıktığı, 5 bin 199'u çocuk 2 bin 602 kişiyi evsiz bıraktığı aktarıldı.
İsrail askerleri, Filistinlilere ait evlere zaman zaman baskınlar düzenleyerek, "ruhsatsız oldukları" veya sahiplerinin "saldırı düzenlediği" iddiasıyla buldozerlerle yıkıyor veya bombayla havaya uçuruyor. Söz konusu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını savunan Filistinliler ise bunun "Yahudi yerleşim birimlerini genişletmeyi hedefleyen İsrail'in bir çeşit yıldırma politikası olduğunu" belirtiyor.
İsrail ile Filistin yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde, Batı Şeria, A, B ve C. bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" ise İsrail yönetimine bırakılırken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idari ve "güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.