Kudüslü din alimleri ve kanaat önderleri, İsrail'in, ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklama planına tepki göstererek, ezanla ilgili hiçbir kararı hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini duyurdu.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenledikleri basın toplantısında konuşan Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, "İsrail’in ezan ile ilgili hiçbir kararını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. İşgal güçleri, akşam saat 22.00'den sabah saat 07.00'ye kadar gürültüyü azaltacakmış. Herkes biliyor ki asıl amaç sabah namazı ve sabah ezanının engellenmesidir." diye konuştu.
Şeyh Hüseyin, "Namaza çağrı nidası her kimi rahatsız ediyorsa, burayı sahiplerine bırakıp gitsin. Bu mukaddes topraklarda ezan, Hazreti Resulullah'ın müezzini, büyük sahabe Bilal Bin Rebah ile başlayarak günümüze kadar okundu ve inşallah da okunmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
İsrail hükümetini uyaran Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri de "Sağcı İsrail Hükümeti'nin ezana dokunması halinde sonuçlarına katlanması gerekir." dedi.
Şeyh Sabri, "Biz 1967 öncesi duruma dönülmesini talep ediyoruz ve din işlerine de karışılmamasını öneriyoruz. Ezan dini bir ibadettir ve İslami bir simgedir." değerlendirmesinde bulundu.
Eski Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Nacih Bekirat da İsrail’in planlarına karşı uyarıda bulunarak, asıl hedefin Mescid-i Aksa olduğunu belirtti.
"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail Meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.
Tasarının genel kurulda çarşamba günü oylanması beklenirken, Knesset'teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesi ile yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.
Yapılacak düzenlemeler ile Yahudi ritüellerinin tasarının dışında tutulmasının amaçlandığı belirtiliyor.