İsrailli insan hakları örgütleri, İsrail Meclisi (Knesset) Yasama Komisyonunun Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşa etmeyi meşrulaştıran kanun tasarısını onaylamasının "Filistin topraklarını çalmayı meşrulaştırdığını" belirtti.
Gönüllü İnsan Hakları Savunucuları Yeş-Din Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Yasama Komisyonunun onayladığı Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin kanun, Batı Şeria'daki Filistin topraklarının çalınmasını meşrulaştıran hukuki bir aldatmacadır." denildi.
Filistinlilerin kendi topraklarında rahat yaşayamadığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu kanun ırkçı ve zalimane bir kanundur. Filistin halkının topraklarının Yahudi yerleşimcilere verilmesi de bu zulümlerine bir ödüldür." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, Yahudi yerleşim birimlerinin meşrulaştırılması çalışmalarının, İsrail hükümetinin Filistinlilere vatandaşlık hakkı vermeden Batı Şeria'yı da İsrail topraklarına katma çabası olduğu vurgulandı.
Barış Şimdi (Peace Now) isimli insan hakları örgütünden yapılan açıklamada ise "Yasama Komisyonunun kanun tasarısını onaylaması, Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayanların çıkardığı kaosu güçlendiren bir adımdır." denildi.
Bu kanunla İsrail'in "iki devletli çözüm planından kaçtığını gösterdiği" vurgulanan açıklamada, "Hükümet hırsızlığı resmi siyasetinin bir parçası haline getirdi." ifadelerine yer verildi.
Knesset Yasama Komisyonu, daha önce Filistin topraklarında inşa edilen ancak İsrail hükümetinin yasal olarak onaylamadığı Yahudi yerleşim birimlerinin durumlarını yasallaştıracak kanunun genel kurulda görüşülmesini onaylamıştı. Tasarının kanunlaşarak yürürlüğe girebilmesi için mecliste üç farklı oturumda görüşülerek onaylanması gerekiyor.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.