İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, İsrail'in Biru's Sebi (Beer Şeva), Kudüs İbrani ve Tel Aviv üniversitelerinde görevli bazı akademisyenlerin, gelecek hafta Güney Afrika'daki Stellenbosch Üniversitesinde düzenlenecek konferansa katılımları, Filistin ve Güney Afrikalı boykot gruplarının çabalarıyla iptal edildi.
Haberde, boykot gruplarının Stellenbosch Üniversitesindeki konferansı organize edenlere İsrailli akademisyenlerin katılımının iptali için bir yazı gönderdiği, bu talebe, "Yahudi Ulus Devlet" yasasının gerekçe gösterildiği ifade edildi.
Güney Afrika'daki Stellenbosch Üniversitesinde gelecek hafta düzenlenecek konferansta, "Tanıma, Tazminat ve Uzlaşma" başlığı altında "ulusal tarihi şoklar" konusunun ele alınması bekleniyor.
"Yahudi Ulus Devlet" yasası nedir?
İsrail'in bir anayasası olmadığı için devletin anayasası mesabesindeki "temel kanunlarının" içine girecek yasayla İsrail devleti, tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.
Halihazırda uygulamada var olduğu belirtilen ayrımcı politikaları yasayla hükme bağlayan tasarıyla, Arapça resmi dil olmaktan çıkıyor ve ülkenin tek resmi dili İbranice oluyor. Bununla birlikte tasarının en çok tepki çeken diğer maddeleri arasında şu hükümler var:
"Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir. İsrail bir Yahudi devletidir. İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi anavatanıdır. Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır. Dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail'e dönme hakkı vardır. Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır ve İsrail'in başkenti Kudüs'tür."
Yasa tasarısında yer alan bir diğer madde olan "Tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" hükmünün ise diğer maddelerle çeliştiği, göstermelik olduğu belirtiliyor ve uygulamada bir anlam ifade etmeyeceği vurgulanıyor.
Yasada, "İsrail tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi anavatanıdır" denilerek Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve hakları da görmezden gelinmiş oluyor.
İsrail dünyanın değişik bölgelerinde bulunan Yahudileri İsrail'e gelip yerleşmeye teşvik ederken, 1948'de vatanlarından sürdüğü Filistinlilere geri dönme hakkını tanımayı ise reddediyor.
Kaynak: AA