Japonya bakanlar kurulu tarafından onaylanan savunma raporunda, ABD ve Kuzey Kore arasında 12 Haziran'da Singapur'da varılan, nükleer silahlarla ilgili diplomatik müzakerelerin sürdürülmesine dair mutabakata rağmen bölgesel güvenlikle ilgili belirsizliklerin devam ettiği belirtildi.
Kyodo ajansının haberine göre, Asya-Pasifik bölgesinin güvenliğini potansiyel olarak bozan askeri eylemlerin arttığına ülke ismi verilmeden dikkat çekilen raporda, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarının, Japonya'nın ulusal güvenliği için "ciddi ve yakın tehdit haline geldiği" ifade edildi.
Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze tehdidiyle ilgili temel tanımlamada değişiklik olmadığı vurgulanan raporda Japonya'nın, halihazırda ulusal savunma yöntemlerini ve orta vadeli savunma programını Kuzey Kore tehdidini yansıtacak şekilde güncellediği, "nitelik ve nicelik olarak gerekli ve yeterli savunma yeteneklerine sahip olduğu" belirtildi.
Çin Denizi'ndeki takımadalar
Raporda, askeri bütçesini artıran, bölgedeki hava sahası ve denizlerde faaliyetlerini sürdüren Çin ile ilgili endişelere de yer verildi.
Doğu Çin Denizi’nde Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan, kimsenin yaşamadığı takımadalar, iki ülke arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.
Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı. Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.
ABD Başkanı Donald Trump, tarihi bir kararla Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 12 Haziran'da Singapur'da görüşmüştü. İki lider, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için ABD ile Kuzey Kore arasında diplomatik müzakerelerin devam etmesi konusunda mutabakat imzalamıştı.
Kaynak: AA