Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs'ta olası bir federasyonda ortaklaşa kullanılacak federal yetkiler çerçevesinde alınacak tüm kararlara Kıbrıs Türk tarafının etkin katılımının "olmazsa olmaz" olduğunu belirterek "Siyasi eşitliğimiz herhangi bir şey karşılığında tartışmaya açılamaz." ifadesini kullandı.
Sözcü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlikten kaynaklanan etkin katılım hakkının olacağı bir federasyona karşı olduğunu açıklayan Rum lider Nikos Anastasiadis'e tepki gösterdi.
"Kıbrıs Türk tarafının etkin katılımı olmazsa olmazımızdır"
Anastasiadis’in açıklamalarının, "Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve onun bir parçası olan kararlara etkin katılımını bir türlü hazmedemediğinin yeni bir göstergesi" olduğuna işaret eden Burcu, "Federasyonda ortaklaşa kullanılacak federal yetkiler çerçevesinde alınacak tüm kararlara Kıbrıs Türk tarafının etkin katılımı olmazsa olmazımızdır." ifadelerini kullandı.
Burcu, Anastasiadis'in merkezi yetkilerinin hangilerinin kurucu devletlere aktarılmasını düşündüğü konusunu netleştirmesi çağrısı yaptı.
"Siyasi eşitliğimiz tartışmaya açılamaz"
Sonuç odaklı ve ucu açık olmayan bir süreç söz konusu olursa Kıbrıs Türk tarafı olarak bu konuda konuşmaya hazır olduklarını vurgulayan Burcu, "Siyasi eşitliğimiz herhangi bir şey karşılığında tartışmaya açılamaz." ifadelerini kullandı.
Sözcü Burcu, federal anlayışın hem yetkilerin hem de zenginliklerin paylaşımına dayandığına dikkati çekerek "Anastasiadis maalesef yetkilerin paylaşımında gösterdiği isteksizliği, zenginliklerin paylaşılması konusunda da göstermektedir. Hidrokarbon konusunun iş birliği alanı olması çağrılarımıza karşın, Anastasiadis’in bu alanın hala gerginlik alanı olmasını tercih etmesi de ayrıca üzüntü vericidir." değerlendirmesinde bulundu.
Kıbrıs müzakereleri
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ekim ayında BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada'da kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğunu vurgulamış ve Kıbrıs'ta müzakerelerin başlatılması için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'yi adaya göndermişti.
Kıbrıs müzakereleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Müzakerelerde, geçen yıl temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.
Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği", "Mülkiyet", "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler " olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.
Kaynak: AA