Kolombiya'da Marksist gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki anlaşmanın halk tarafından reddedilmesinin ardından Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, muhalefetle yeni bir ulusal diyalog başlatılacağını açıkladı.
Santos, televizyondan yayınlanan konuşmasında, hükümet adına barış görüşmelerini yürüten eski Devlet Başkanı Yardımcısı Humberto de la Calle'den bir an önce müzakerelere başlamasını istediğini bildirdi.
Muhalefetle yapılacak görüşmelerde, FARC ile varılan ancak referandumda reddedilen anlaşmaya dair endişeleri giderecek her konunun ele alınmasını istediğini belirten Santos, özellikle anlaşmaya karşı çıkan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin öncelik ettiği "hayır" taraftarlarıyla ulusal bir uzlaşı arayacaklarını söyledi.
Santos, "Şimdiki belirsiz durumun şu ana kadar elde edilen her şeyi tehlikeye atması nedeniyle hızlı davranmalıyız." dedi.
FARC ile hükümetin 4 yıldır Küba'da yaptığı görüşmelerde Kolombiya muhalefeti yer almamıştı. Kolombiya hükümeti, gerilla örgütü FARC ile 52 yıldır süren iç savaşı noktalamak için bir barış anlaşmasına varmış, referanduma sunulan anlaşma çok az bir farkla reddedilmişti.
Kolombiya'da FARC ile güvenlik güçleri arasında 250 bin kişinin ölümü, 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmesi öngörülen anlaşmaya karşı çıkan Uribe öncülüğündeki tarafın gerekçelerinin başında FARC'a fazla taviz verilmesi geliyor.
FARC liderleri, referandumdan "hayır" oyu çıkmasından sonra barışı aramaya devam edeceklerini açıklamış, ağustos ayında varılan ateşkese bağlı kalacaklarını duyurmuştu.