Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen, Habeş Kralı Necaşi ve 15 sahabenin mezarının bulunduğu türbede çalışmalar bitmek üzere.
TİKA Addis Ababa Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya 800 kilometre uzaklıktaki cami ve türbelerin restorasyonu hakkında açıklamada bulunarak projenin bu yıl içinde bitirilmesini planladıklarını söyledi.
Yenileme çalışmalarının yanı sıra alana ek binaların da yapıldığını anlatan Erdoğan, "İhtiyaç sahiplerine ve ziyaretçilere hizmet etmek üzere tam teşekküllü bir aşevi yaptık. Aşevi yanında 500 kişilik bir de çok amaçlı salon inşa ettik." diye konuştu.
Erdoğan, türbe alanının su ihtiyacını karşılamak üzere ise 2 farklı yerde toplamda 160 tonluk su deposu inşa edildiğini belirtti.
Projenin yaklaşık 3 yıldır sürdüğünü kaydeden Erdoğan, cami ve türbenin bazı alanlarında mermer, kapı ve pencere gibi detaylarda Osmanlı mimarisinden örneklere yer verildiğini dile getirdi.
Erdoğan, türbe bölgesinde mezarı bulunan sahabelerden hangisinin hangi kabirde olduğunun bilinmediğini ve bu nedenle alan içinde, sahabelerin isimlerinin yazılı olduğu bir "Sahabe Yolu" yapılmasına karar verildiğini ifade etti.
Türkiye'nin Etiyopya'daki Din Hizmetleri Müşavirliğiyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye'deki hac ve umre organizasyonlarının güzergahına Necaşi Türbesi'nin de eklenmesini istediklerini aktaran Erdoğan, bunun gerçekleşmesi halinde Etiyopya turizmine de büyük katkıda bulunulacağını vurguladı.
"Bir tek Türkiye sahip çıktı"
Necaşi Camisi İmamı Muhammed İbrahim, yenileme çalışmaları öncesi cami ve türbelerin durumunun iyi olmadığını ancak restorasyonla her şeyin değiştiğini söyledi.
"Bu zamana kadar çok sayıda Arap lider buraya geldi ancak buraya bir tek Türkiye sahip çıktı." diyen İbrahim, alandaki önemli sorunlardan olan su eksikliğinin de yapılan tanklar sayesinde çözüldüğüne dikkati çekti.
İbrahim, destek sebebiyle Türkiye'ye ve Türk halkına her zaman dua ettiklerini vurgulayarak, "Türkiye sadece bize yardım etmiyor, bütün Müslümanlara yardım ediyor. Allah, onların yardımcısı olsun." ifadesini kullandı.
Türkiye'de okudu, TİKA'da çalışıyor
Projede mühendis olarak çalışan ve akıcı şekilde Türkçe konuşan Etiyopyalı mühendis Getachew Berhe ise Türkiye'de inşaat mühendisliği okuduktan sonra ülkesine döndüğünü ve burada çalışmaya başladığını anlattı.
Projenin hem Müslümanlar hem de Etiyopyalılar için çok önemli olduğunu kaydeden Berhe, "Bu çalışmaya ben de katkıda bulunduğum için çok memnunum." dedi.
Habeş Necaşisi Ashame
Müslümanlar için önem taşıyan ve yıl içinde ve özellikle Aşure Günü'nde binlerce kişinin ziyaret ettiği türbenin, restorasyon sonrasında Etiyopya'nın turizm sektörüne de önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.
Habeşçe'de "hükümdar" anlamına gelen ve Batı dillerinde negus imlasıyla yazılan negasi kelimesinin Arapçalaşmış şekli olan necaşi aslında Habeş kralları için kullanılan bir unvan. Asıl adı Ashame olan Habeş Kralı da zamanla unvanının lakaplaşmasıyla Kral Necaşi olarak anılmaya başlandı.