İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan "kiliseleri ve kiliselere ait taşınmazları vergilendirme" planını protesto etmek için kapılarını üç gün ibadete kapatan Kıyamet Kilisesi, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi'nin geri adım atmasının ardından kapılarını 28 Şubat sabahı açtı.
Açılır açılmaz Hristiyan hacıların akın ettiği kilisedeki durum normale döndü. Hristiyan hacılar, İsrail'in Salı akşamı söz konusu vergi uygulamasına ilişkin planını askıya aldığını duyurması üzerine Çarşamba günü kapılarını açmasının ikinci gününde Kıyamet Kilisesi'nde dua etti.
Kıyamet Kilisesi'nin anahtarı asırlardır iki Müslüman ailede bulunuyor.
İsrail'in kiliseleri vergilendirme planı
İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyetindeydi.
Vergilendirmeyle 882 kilise mülkü vergiye bağlanacak, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumu kaldırılacak ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacaktı.
Hristiyan dünyasının en kutsal mekânlarından Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi yetkilileri de, kiliselerin vergiye bağlama planını protesto amacıyla kiliseyi Pazar günü ibadete ve ziyarete kapatma kararı aldı. İsrail hükümeti Salı günü yaptığı yazılı açıklamayla, vergilendirme kararını askıya aldığını duyurdu.
Hristiyan hacılar, Hristiyan dünyasının en kutsal mekanlarından biri olan Kıyamet Kilisesi'nin kapılarını kapattığı üç gün boyunca kilisenin avlusunda ibadet etmiş ve İsrail'e kızgınlıklarını ifade etmişti.
Kudüs'teki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.
Kaynak: AA