Lübnan'ın yaklaşık 5 milyon nüfusuna karşılık ülkede çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 2 milyondan fazla mülteci yaşıyor.
Ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerin bir türlü sona ermediği Lübnan, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli, 500 bin de Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu, Lübnan'ın nüfusunun neredeyse yarısı kadar mülteci barındırdığı anlamına geliyor.
Lübnanlı yetkililer ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında ülkedeki mülteci sayısı hakkında önemli fark göze çarpıyor. BM, kendisine kayıtlı olmayan mültecilerin sayısını hesaplamadığı için gerçek rakamları belirlemede yetersiz kalıyor.
Lübnan'da yaşayan Suriyeli mülteci sayısı BM verilerine göre 1 milyon 17 bin 433 iken, Lübnan makamları bu rakamın 1,5 milyondan fazla olduğunu ifade ediyor. BM verilerine göre ülkede 450 bin de Filistinli mülteci yaşıyor. Lübnan makamları ise bu sayının 500 binden fazla olduğunu söylüyor.
Lübnan'da yaşayan Suriyeli mülteciler
Suriyeli mültecilerin büyük kısmı ülkenin kuzeyinde ve Beka Vadisi bölgesinde bulunan farklı büyüklükteki mülteci kamplarının yanı sıra kendi imkanları ile kurdukları çadır evlerde yaşıyor.
Cebel-i Lübnan bölgesinde yer alan Kitirmaya köyünde 12 binden fazla Suriyeli mülteci bulunuyor.
Köyün sakinlerinden Ali Tafeş, 2013 yılında Suriyeli mültecilerin zor durumda olduklarını görerek kendi arazisini mültecilere bağışlamış. Başta birkaç ailenin yaşadığı alanda sayı her geçen gün artmış ve şu an burası 55 ailenin yaşadığı bir kompleks haline gelmiş.
Tafeş, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin sayısının azaldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve Suriye'den yeni ailelerin gelmeye devam ettiğini söyledi.
Hiçbir karşılık beklemeden bu yardımı yaptığını belirten Tafeş, "İmkanım olsa da daha fazla aileye yer imkanı sağlasam. Ancak elimden bu kadarı geliyor." dedi.
Şam'dan geldiğini söyleyen Muna Fadlallah adlı Suriyeli kadın ise 4 yıldır bu kampta yaşadığını, Lübnan'daki diğer Suriyelilere göre kendi durumlarının daha iyi olduğunu belirtti.
Kamptaki mültecilerin birbirleriyle devamlı yardımlaştıklarını vurgulayan Fadlallah, "Elektrik çok sık gidiyor. Halimize şükrediyoruz. Çocuklarımın ne kadar daha okuldan uzak kalacağını bilmiyorum. Vatanıma dönmek ve yıkılmış da olsa kendi evimde, doğup büyüdüğüm mahallede yaşamak istiyorum." diye konuştu.
Suriyeli mülteci sorunu, Lübnanlı yetkililer tarafından ülkede "patlamaya hazır bir bomba" olarak değerlendiriliyor.