Göç ve Sınır Güvenliği Dairesi (DIBP), Avustralya yönetimindeki Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılardan 27 yaşındaki Sudanlı sığınmacı Faysal İshak Ahmed’in hayatını kaybettiğini açıkladı.
Açıklamada, "düşen ve nöbet geçiren" Ahmed’in başından yaralandığı, tedavi için uçakla Brisbane kentindeki Royal Brisbane Hastanesi'ne getirildiği ancak kurtarılamadığı belirtildi.
Avustralya resmi yayın kurumu ABC’de yer alan habere göre, İshak Ahmed’in hayatını kaybetmesinin ardından merkezde kalanlar ayaklandı.
Manus Adası’nda görevli Kıdemli Çavuş Thomas Lelepo, mülteci ve sığınmacıların ayaklanarak dün gece güvenlik görevlilerini uzaklaştırarak iki kısımda kontrolü ele geçirdiklerini söyledi. Lelepo, görüşmelerin ardından durumun normale döndüğünü açıkladı.
Ahmed’in merkezde tedavi edilmediği iddiası
Ülkedeki mülteci hakları savunucuları, Ahmed’in ölümüne sebep olan düşme ve nöbetten önceki günlerde gözaltı merkezindeki Uluslararası Sağlık ve Tıp Servisi’ne (IHMS) müracaat ettiğini ancak tedavi edilmediğini ileri sürdü. Mülteci Eylem Koalisyon sözcüsü Ian Rintoul AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahmed’in ölümünde Avustralya hükümetinin "tıbbi ihmali" olduğunu belirtti. Rintoul, Ahmet’in düşüp kafasını çarpmadan önce tedavi için IHMS doktoruna gittiğini ancak doktorun hasta olmadığını söyleyerek Ahmet’i tedavi etmediğini savundu.
DIBP'nin açıklamasında, ölümle ilgili şüpheli bir durumun bulunmadığı kaydedildi.
Manus ve Nauru'daki gözaltı merkezleri
Avustralya, ülkeye teknelerle gelen mülteci ve sığınmacıları ülke topraklarındaki gözaltı merkezlerinin yanı sıra Papua Yeni Gine’ye ait Manus Adası’nda ve Nauru’da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor. Hükümet yetkilileri, merkezlerde tutulanların saldırı, taciz ve tecavüze uğradığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, Avustralya'ya gelebilmek için yalan söylediklerini iddia ediyor.
Birleşmiş Milletler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının merkezler hakkındaki raporlarını ve eleştirileri kabul etmeyen Avustralya hükümeti, buralardaki sığınmacıları ülkeye ömür boyu almamakta kararlı.
Hükümet, merkezlerdeki sığınmacılar kendi ülkelerine geri dönseler bile sonraki yıllarda evlenerek turist veya iş adamı olarak Avustralya’ya tekrar girmelerini engelleyen yasa tasarısını meclisten geçirmişti. Ancak yasanın yürürlüğe girebilmesi için senatodan da geçmesi gerekiyor.
Avustralya, uzun süredir Nauru ve Manus’ta tutulan sığınmacıları üçüncü bir ülkeye yerleştirme arayışında. Hükümetin merkezlerdeki kişilerin bölge ülkelerine yerleştirilmesi girişimleri sonuçsuz kalınca rota ABD'ye çevrilmişti. Başbakan Malcolm Turnbull, geçen ay buralardaki mülteci ve sığınmacıların ABD'ye gönderilmesi için bu ülkeyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Ancak ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından anlaşmanın nasıl bir seyir izleyeceği belirsizliğini koruyor. AA