Merkel, Federal Basın Evi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki gelişmeleri çok yoğun bir şekilde takip ettiğini belirtti.
"Elbette bir darbe girişimi olduğunda bir ülkenin darbecilere karşı hukuk devletinin tüm araçlarıyla üzerine gitmesi doğru ve önemlidir." diyen Merkel, hukuk devletinde orantılılık ilkesinin her şartta sağlanması gerektiğini kaydetti.
Erdoğan ile yakın gelecekte bir görüşme yapıp yapmayacağına ilikin bir soruya Merkel, en geç eylül ayında G20 Zirvesi’nde bir araya geleceklerini belirterek, en son Varşova’da bir araya geldiklerini, görüşmelerin de samimi ve dürüst bir ortamda yapıldığını belirtti.
Her zaman aynı fikirde olmadıklarını da söyleyen Merkel, yüzyıllardan beri Almanya’da yaşayanlar gibi ülkede bulunan 3 milyon Türk kökenliden de aynı şekilde kendisinin sorumlu hissettiğini, onların aynı hak ve yükümlülüklere sahip olduklarını kaydetti.
"Onların bu ülkenin refahına katkı sağladığını biliyoruz" ifadesini kullanan Merkel, görüş ayrılıkları olsa da Erdoğan ile temasta kalacağını belirtti.
'Türkiye örnek olacak şeyler yaptı'
Merkel, "Terörizmle mücadele konusunda Türkiye önemli bir ülkedir. Sığınmacıların bakımı konusunda Türkiye örnek olacak şeyler yaptı. Türkiye’de 3 milyon sığınmacıdan konuşuyoruz." dedi.
Türkiye-Suriye sınırına gidip oradaki durum gördüğünü anlatan Merkel, Almanya'da yeni sınıfların ve kurumların oluşturulmasında sınamalarla karşı karşıya kaldıklarını, sınır bölgesinde bakıldığında ise önemli şeylerin yapıldığının görüldüğünü kaydetti.
AB’nin Türkiye'ye maddi destek yapmasının doğru olduğunu ifade eden Merkel, Türkiye ile AB arasında sığınmacı konusunda yapılan anlaşmadan dolayı da yasa dışılığın önlediğini ve Türkiye’nin önemli bir partner olduğunu belirtti.
Merkel, Alman siyasetçilerin İncirlik Üssü'nü ziyaretine ilişkin olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Alman ordusunun bir "parlamento ordusu" olduğunu ve milletvekillerinin de kendi askerlerini ziyaret etme olanağını bulması gerektiği söylediğini belirterek, buna olanak sağlanması yönünde çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile terör örgütü PKK ile mücadele konusunu çoğu kez ele aldıklarına işaret eden Merkel, "PKK’nın bizde yasak olduğunu ve terör örgütü olarak sınıflandırıldığını söyledim. Her dosyayı takip ediyoruz." şeklinde konuştu.
Ancak bu konunun Almanya’daki hukuk devleti sürecine bağlı olduğunu belirten Merkel, "Burada hukuk devleti ilkelerini takip etmemiz lazım. Bu, Türkiye ile birlikte PKK ile mücadele etmiyoruz anlamına gelmiyor. Aksine mücadeleyi yapıyoruz. Başka suçların yapıldığına ilişkin eğilimler ve kanıtlar varsa elbette Türkiye ile yakın bir şekilde çalışacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası terörizmle ilgili de Merkel, DAİŞ ile savaşta olduklarının tartışmasız bir konu olduğunu belirterek, "Suriye'de iç savaş yaşandığı herkes tarafından kabul ediliyor. Mali'de teröristlerle mücadele ettiğimiz de. Benim için önemli olan ve çok kez vurgulanması gereken, biz İslam ile mücadelede veya savaşta değiliz. Biz terörizmle mücadele ediyoruz." dedi.