Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Tatlı, Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'deki etkisinin, olayın yaşandığı yere göre daha az olacağını söyledi.
Tatlı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Musul'dan yükselen zehirli gazların Mardin ve Şırnak, kısmen de Şanlıurfa ve Hatay'da etkili olabileceğini ifade etti.
Bu etkinin yangının merkezindeki kadar zararlı olmayacağını vurgulayan Hasan Tatlı, "Yangının merkezinde 8-10 birim seviyesindeyken, Türkiye'deki etkisi 3 veya 2 birim civarında olacak." dedi.
Doç. Dr. Tatlı, Türkiye'nin asit yağmurlarına yabancı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Asit yağışları aslında ülkemizde oluyor. Özellikle kışları 'kükürt' dediğimiz birleşik var. Ya da 'sülfür' diğer adıyla. Daha çok kömürde bulunuyor. Kömür yakılan evsel ya da endüstriyel bölgelerde havaya karışan kükürt bileşiklerin suyla birleşmesi sülfürik asitlere dönüşerek yere inmesinden ibaret. Buna biz 'asit yağışları' diyoruz. Son günlerde öncelikle NASA'nın yaptığı bir çalışma var. Musul'daki o fabrikanın DEAŞ tarafından yakılmasından sonra meteorolojik şartlara bağlı olarak bize doğru, hakim rüzgar yönü bize doğru olduğu için ülkemizin Güneydoğu bölgelerini etkileyeceği düşünüldü."
Söz konusu bölgede yaşayanların tedirgin olduğunu dile getiren Hasan Tatlı, "Çünkü önce bir söz geçti, 'kezzap' dediler. Kezzap değil bu, yanlış bir kavram. Asit yağışları, kükürt bileşiklerinden çıkan sülfür gazının suyla birleşmesi ve yağmurla yere inmesi. Bu havadan daha hafif olduğu için ister istemez yukarı doğru çıkıyor." diye konuştu.
Yağmur yağdığında dışarı çıkılmaması ve biriken sularının kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken Tatlı, "Açık barajlarımızı etkiler mi? Kişisel görüşüme göre etkilemeyecektir. Büyük su kaynakları içinde seyrelecektir." değerlendirmesinde bulundu. AA