Musul'un doğusundaki kamptaki sağlık görevlilerinden doktor Settar Sebhan, iki gündür bölgeyi etkisi altına alan şiddetli yağışlar ve soğuk hava nedeniyle altmış yaşlarındaki 2 kadının donarak öldüğünü ifade etti.
Sebhan, mülteci kamplarındaki insani durumumun kötüleştiğine işaret ederek, sığınmacıların barınmaları için gerekli imkanların tam anlamıyla sağlanamadığını, sağlık başta olmak üzere sunulan hizmetlerin kısıtlı olduğunu söyledi.
Özellikle çocukların sağlık durumlarının günden güne kötüleştiğine dikkat çeken Sebhan, "Çocuklar, göğüs hastalıkları, nefes darlığı ve ishal başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Bu durum korkunç sonuçlara yol açacak sağlık felaketlerinin uyarıcısı." dedi.
Kızılay'ın Selahaddin ilindeki yardım ekibi başkanı Haydar Kasım da Musul'un batı bölgelerinden son iki günde 13 bin sığınmacının karşılanarak kentin güneyindeki El-Ced'a kampına yerleştirildiğini kaydetti.
Sığınmacılara 2 binden fazla yardım paketinin dağıtımının tamamlandığını belirten Kasım, "Sağlık ve psikolojik destek ekibi, sığınmacıların sıkıntılarını hafifletmek için psikolojik destek tedavisi veriyor." diye konuştu.
Irak ordusuna bağlı terörle mücadele birimi komutanlarından İmad Hüseyin de DEAŞ'tan kurtarılan Et-Te'mim Mahallesi'nden onlarca ailenin, örgüt militanlarının muhtemel saldırılarından endişe ettiği için evlerini terk ettiğini söyledi.
Hüseyin, DEAŞ'ın saldırı ihtimaline karşı terörle mücadele biriminin gerekli önlemleri aldığını aktardı.
Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığının verilerine göre Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için 17 Ekim'de başlatılan operasyondan bu yana 107 bin sivil, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Operasyonlar kapsamında meydana gelen çatışmalar ya da DEAŞ'ın kurtarılan bölgelere yeniden saldırı düzenlemesinden endişe ederek evlerini terk eden Iraklıların, sert kış koşulları ve kısıtlı imkanlar nedeniyle yaşam şartlarının daha da ağırlaştığı ifade ediliyor. AA