Terör örgütü DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu Musul'u kurtarmak için 17 Ekim'de başlatılan operasyonlar, kentin bazı bölgelerinde devam ediyor.
Musul'da yaşanan çatışmalar nedeniyle eğitimlerine Kerkük Üniversitesi'nde devam etmek durumunda kalan öğrenciler, "Musul'un en kısa sürede kurtarılması ve evlerine dönmelerinin sağlanması" için gösteri düzenledi.
Okullarımıza dönmek istiyoruz
Kerkük'teki Musullu Öğrenciler Birliği Başkanı Raşidi: "Musul'dan gelip geçici bir süreliğine eğitimlerine Kerkük'te devam eden 19 bine yakın öğrenci var. Yaklaşık iki buçuk yıldır çok zor şartlar altında eğitimimize devam etmeye çalışıyoruz". Kerkük Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğrencisi Felah: "Kerkük'teki Musullu öğrencilerinin birçoğu kamplarda yaşıyor'' dedi.
Irak'ın Musul kentinde yaşanan çatışmalar nedeniyle eğitimlerine Kerkük Üniversitesi'nde devam etmek durumunda kalan öğrenciler, Musul'un en kısa sürede kurtarılması ve evlerine dönmelerinin sağlanması için gösteri düzenledi.
Terör örgütü DEAŞ'ın Musul'u ele geçirmesinin ardından evlerini tek etmek zorunda kalan ve iki yılı aşkın süredir eğitimlerine Kerkük Üniversitesi'nde devam eden Musullu öğrenciler, içinde bulundukları zor durum ve kötü yaşam şartlarını protesto etmek için rektörlük binası önünde eylem düzenledi.
Öğrenciler, "Musul'u kurtarma operasyonunun" üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen somut herhangi bir sonuca varılmaması ve yakın zamanda evlerine geri dönme umudu belirmemesi nedeniyle duydukları üzüntü ve endişeyi dile getirdi.
Kerkük'te 19 bin Musullu öğrenci
Kerkük'teki Musullu Öğrenciler Birliği Başkanı Ahmed Raşidi, "Musul'dan gelip geçici bir süreliğine eğitimlerine Kerkük'te devam eden 19 bine yakın öğrenci var. Yaklaşık iki buçuk yıldır çok zor şartlar altında eğitimimize devam etmeye çalışıyoruz. Musul'u kurtarma operasyonunun en kısa bir sürede sonuçlandırılması ve yaşadığımız sıkıntıların sona ermesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kerkük'te okumak isteyen öğrenci sayısının her geçen gün artmasından dolayı eğitimcilerin ve idari yetkililerin de büyük yük altına girdiğini kaydeden Raşidi, "Irak merkezi hükümeti ve Yüksek Eğitim Bakanlığı'nın sorunlarımızla yakından ilgilenmesi gerekiyor." dedi.
DEAŞ sonrası Musul için Eğitim Bakanlığı adım atmalı
Musul'un kent merkezinde mahsur kalıp dışarı çıkamayan tüm siviller gibi üniversite öğrencilerinin durumunun da çok kötü olduğuna işaret eden Raşidi, bu konuda ise şunları söyledi:
''Musul'da binlerce üniversite öğrencisi okulunu terk etmiş durumda. DEAŞ'ın uygulamaları yüzünden özellikle bayan öğrenciler iki yıldan beri okula gitmiyor. Bu durum ülke için büyük bir kayıp. Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Eğitim Bakanlığı Musul'daki tüm üniversite öğrencileri için özel bir af yasası çıkarmalı. Aksi takdirde binlerce öğrenci eğitimden mahrum kalacaktır."
Kerkük'te eğitime devam eden Musullu 19 bin öğrenciden birisi olan Fen Fakültesi Kimya Bölümü son sınıf öğrencisi Hasan Felah ise kamp şartlarında yaşadıklarını ve bunun eğitimlerini doğrudan etkilediğini anlattı.