Myanmar'da insansız hava aracıyla (drone) izinsiz görüntü aldıkları gerekçesiyle iki aydır tutuklu olan TRT World ekibi, haklarındaki ilave suçlamaların düşürülmesinin ardından serbest bırakıldı.
TRT Genel Müdürlüğü, TRT World ekibinin serbest bırakılmasından sonra bir açıklama yaptı. Buna göre, Arakanlı Müslümanların yaşadığı soykırımı belgeselleştirmek için gittikleri Myanmar'da "ruhsatsız İHA (drone) bulundurmak" iddiasıyla 2 ay hapse mahkum edilen bir TRT World çalışanı ve belgeselde görev alan üç kişi tahliye oldu.
TRT World İstanbul Ofisinde muhabir olarak görev yapan Malezya vatandaşı Mok Choy ile Singapur vatandaşı kameraman Lau Hon Meng, Myanmar vatandaşları olan tercüman Aung Naing Soe ve sürücü Hla Tin, 27 Ekim'de başkent Nepido’daki parlamento binası yakınlarında yapacakları çekim öncesinde gözaltına alınmış, 10 Kasım'da çıkarıldıkları mahkemece haklarındaki ilk suçlama olan “Havacılık Yasalarını” ihlal iddiasıyla ikişer ay hapse mahkum edilmişti.
TRT World çalışanları Myanmar'da gözaltına alındı
TRT World ekibine yöneltilen “İthalat ve İhracat Kanunu ve Göçmenlik Yasaları”nı ihlalle ilgili ikinci suçlama ise mahkemece düşürüldü.
TRT yönetimi, mahkeme kararının ardından serbest bırakılan personelin hapishaneden Yangon Havalimanı’na transferi ve sonrasında da sorunsuz bir şekilde Myanmar’dan ayrılabilmeleri için gerekli tüm düzenlemelerin yapıldığını da duyurdu.
TRT World ekibinin hazırlayacağı belgeselle ilgili çalışmaların detayları Myanmar Bilgi Bakanlığı ile paylaşılmasına rağmen, ekip ilk kez çıkarıldığı mahkemece 2 aylık hapis cezasına çarptırılmıştı.
Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ilgili muhataplarıyla temas kurmuş ve TRT World çalışanlarının serbest bırakılması için hukuki zemin çerçevesinde girişimlerde bulunmuştu.
26 Aralık'taki duruşmada Havacılık Kanunu’nun drone uçurulmasının yanısıra aracın yasadışı ülkeye sokulmasını da kapsadığını, bu nedenle aynı suçtan "İthalat-İhracat Kanunları ihlali" gerekçesiyle ikinci bir yargılama ve cezalandırmanın Myanmar yasalarınca mümkün olmayacağını savunarak davanın düşürülmesi talep edilmişti.
Son duruşmada hakim, ekibe yöneltilen ek suçlamaları "ulusal güvenliğe zarar verme niyeti bulunmadığı" ve "ülkeler arasındaki ikili ilişkileri geliştirme" amacıyla düşürmüş, TRT World ekibinin 29 Aralık Cuma günü serbest bırakılması kararını onaylamıştı.
Reuters muhabirlerinin gözaltı süreleri uzatıldı
Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters adına çalışan ve 12 Aralık'ta tutuklanan 2 gazeteci hakkındaki davanın da 10 Ocak'ta görüleceği açıklandı. Gazeteciler Wa Lone ve Kyaw Soe Oo, "devlete ait gizli belgeleri elde etmekle" suçlanıyor.
Kaynak: AA, TRT Haber