Myanmar ordusu, sabah saatlerinde gözaltıların ardından darbe yaptığını duyurdu. Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini açıkladı.
İktidar partisi, halka, ordunun yönetime el koymasına karşı çıkma ve askeri diktatörlüğe dönülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.
Myanmardaki askeri darbenin ardından, ülkelerden tepkiler gelmeye devam ediyor.
İtalya: Tüm siyasi liderler derhal serbest bırakılsın
İtalya Dışişleri Bakanlığı, "İtalya, Myanmar'daki gözaltına alma dalgasını sert şekilde kınıyor ve Aung San Suu Çii ile tüm siyasi liderlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.
Halkın iradesi son seçimlerde net şekilde ortaya çıktı ve buna saygı gösterilmesi gerekiyor. Demokratik geçiş sürecinin bu ani kesintisinden endişe duyuyoruz ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygının garanti edilmesini talep ediyoruz" açıklamalarını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı: Demokratik ilerleme riske atıldı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Myanmar’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Maas, bu kapsamda gerçekleşen gözaltıları en sert şekilde kınadığını, bu askeri eylemlerle Myanmar'da demokratik değişim yolunda şimdiye kadar kaydedilen ilerlemelerin riske atıldığını vurguladı.
Bakan Maas, şunları söyledi:
"Ordudan, Devlet Başkanı Win Myint ve Devlet Konseyi Başkanı Aung San Suu Çii de dahil olmak üzere gözaltına alınan hükümet ve parlamento üyelerinin ivedilikle serbest bırakılmalarını, olağanüstü halin kaldırılmasını ve anayasal olarak meşru demokratik kurumların yeniden çalışmasına izin verilmesini talep ediyorum."
"Sivil hükümetin çabalarını destekliyorum"
Maas, Almanya’nın Avrupa Birliği’ndeki ortaklarıyla, Myanmar’ın daha fazla demokratikleşmesi ve ülkede barışın, insan haklarının ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi yönünde sivil hükümetin çabalarını desteklediğini söyledi.
Bakan, askeri yönetimden halkın demokratik iradesine saygı göstermesini ve 8 Kasım 2020’de yapılan seçimleri tanımasını beklediğini vurguladı.
İngiltere Başbakanı: Hukuksuz gözaltıları kınıyorum
İngiltere, Myanmar'da Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin de olduğu sivillere yönelik gözaltıları ve ordunun yönetime el koymasını kınadı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Myanmar'da halkın oylarına saygı duyulması ve sivil liderlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
I condemn the coup and unlawful imprisonment of civilians, including Aung San Suu Kyi, in Myanmar. The vote of the people must be respected and civilian leaders released.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) February 1, 2021
Johnson, "Myanmar'daki darbeyi ve Aung San Suu Çii'nin de yer aldığı sivillere yönelik hukuksuz gözaltıları kınıyorum" paylaşımını yaptı.
Pakistan'dan taraflara itidal çağrısı
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, Myanmar’daki askeri darbe ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ilgili tarafların itidalli davranacaklarını umduklarını belirtti.
Myanmar’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Çavdri, ilgili tüm tarafların itidalli davranacağını, hukukun üstünlüğünü koruyacağını ve barışçıl bir sonuç için çalışacaklarını umduklarını kaydetti.
BM Myanmar Özel Raportörü'nden tepki: Korkunç
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, ordunun Devlet Konseyi Başkanı Aung San Suu Çii'nin de aralarında olduğu yetkililerin gözaltına alınmasının "korkunç" olduğunu söyledi.
Andrews paylaşımında, şu ifadeleri kullandı:
"Korkulan oldu. İletişim hatları kesildi ve böylelikle iletişim kasten zorlaştırıldı. Anlaşılan, Devlet Konseyi Başkanı ve birçok kişi ordu tarafından gözaltına alındı. Korkunç."
Very disturbing news that what many have feared is indeed unfolding in Myanmar. Communications lines are down so, by design, communication is difficult. But apparently the State Counselor and many others have been detained by the military. Outrageous.
— UN Special Rapporteur Tom Andrews (@RapporteurUn) February 1, 2021
ASEAN'dan diyalog çağrısı
Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), üye ülkesi Myanmar'daki askeri darbenin ardından taraflara siyasi istikrar ve diyalog çağrısında bulundu.
ASEAN'dan, "Birlik üyesi ülkelerdeki siyasi istikrarın, barışçıl olmasının yanı sıra müreffeh bir ASEAN topluluğu elde etmek için çok önemli olduğunu yineliyoruz" açıklaması yapıldı.
Myanmar halkının istek ve çıkarlarına uygun olarak diyalog ve anlaşmazlıkları çözmek için uzlaşmanın teşvik edildiği açıklamada, ASEAN’ın kuruluşu kapsamındaki hedef ve ilkeler doğrultusunda hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve demokrasi ilkelerine bağlılık hatırlatıldı.
Ayrıca açıklamada, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı gösterilmesi ve korunmasının önemine vurgu yapıldı.
Malezya'dan "hukukun üstünlüğünü sürdürme" çağrısı
Malezya hükümeti, askeri darbenin yaşandığı Myanmar'a, hukukun üstünlüğünü sürdürme çağrısında bulundu.
Malezya Dışişleri Bakanlığı, Malezya'nın Myanmar'daki gelişmelerden endişe duyduğu vurgulayarak "Malezya, Myanmar ordusu ve ilgili taraflara huzur ve güvenliği sağlama, hukukun üstünlüğünü sürdürme ve seçimle alakalı sorunları barışçıl yollarla çözme çağrısında bulunmaktadır" açıklamasını yaptı.
Açıklamada, Malezya'nın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi olarak Myanmar'daki barış ve istikrara desteğini sürdüreceği vurgulandı.
Myanmar'da askeri darbe
Ülke idaresinin Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği açıklandı.
Seçim Komisyonu, 29 Ocak'ta iktidardaki Aung San Suu Çii'nin partisinin zaferiyle sonuçlanan seçimde ordunun sonuçların belirlenmesinde hile yapıldığı iddialarını yalanlamıştı.
Ülkede ordu, ana muhalefetteki Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisini (USDP) destekliyor.