Myanmar'da insan hakları örgütleri, hükümetten, ülkedeki Müslümanlara ait meskenlerin yakılıp yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlatmasını istedi.
Aralarında Kaçin Eyaleti, Mandalay ve Yangon bölgesinden grupların olduğu 19 sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan ortak bildiride, Myanmar hükümetine Müslümanlara ait binalara zarar verenleri bulması çağrısı yapıldı.
Aktivist Khon Ja, "Yetkililerin derinlemesine ve tarafsız bir şekilde, bu suçları araştırmasını ve faillerin hesap vermesi ümit ediyoruz." dedi.
Bu tür vakaların bir daha yaşanmasını istemediklerini söyleyen Ja, "Myanmar'da cezasızlık kültürü sona ermeli." ifadesini kullandı.
Bir grup radikal milliyetçi Budist, cumartesi günü ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinde bir camiyi yakmıştı.
Kimliği henüz belirlenemeyen bir grup da 23 Haziran'da, Myanmar'ın orta kesimlerinde yer alan Bacu bölgesinin Saysamin köyünde cami ve külliyesine saldırarak mekanı kullanılamaz hale getirmişti.
Saldırılarla ilgili gözaltına alınan olmamıştı
Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında meydana gelen şiddet olayları, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.