Azak Denizi'ndeki Rusya - Ukrayna geriliminin ardından tansiyon düşürülmeye çalışılıyor. Konu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve NATO-Ukrayna Komisyonu olağanüstü toplantılarında görüşüldü.
NATO, gemilerin ve askerlerin geri bırakılmasını istedi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna gemilerini vurmasını ve alıkoymasını sert bir dille eleştirdi. NATO'nun tüm üyeleriyle Ukrayna'nın devlet bütünlüğünü desteklediğini söyleyen Stoltenberg, alıkonulan savaş gemilerinin ve Ukrayna askerlerinin bir an önce bırakılması çağrısı yaptı.
ABD'den uluslararası topluma "Rusya'yı kınama" çağrısı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde de Rusya’ya tepki vardı. ABD'nin başı çektiği ülkeler, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiği görüşünü savundu. ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Ukrayna'nın egemenlik haklarının "korkunç bir biçimde" ihlal edildiğini söyleyerek, uluslararası topluma Rusya'yı kınama çağrısı yaptı ve eylemi "küstahlık" olarak niteledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ABD dışındaki batılı ülkeleri de, Rusya'yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı.
Çin, taraflara sükunet çağrısı yaparken, Rusya ise Ukrayna'nın sıkıyönetim ilanını "kışkırtıcı" hamle olarak tanımladı ve seçimi erteleyecek bu girişimin yapıcı olmadığını belirtti.
Azak Denizi'nde ne oldu?
Rusya, izinsiz olarak karasularına girmekle suçladığı Ukrayna gemilerine ateş açmış ve 3 Ukrayna gemisini alıkoymuştu. Kiev, 6 Ukraynalı askerin açılan ateş sonucu yaralandığını duyurmuştu.
Bunun üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyini acil toplamıştı.
Olaylardan sonra Ukrayna Parlamentosu, ülkenin belli bölgelerinde sıkıyönetim ilanına dair kararı kabul etmişti.
Kaynak: TRT Haber, AA