Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan haberde, ABD hava kuvvetleri, 18 Mart 2019’da Suriye’nin Bağhuz bölgesinde kadın ve çocuklardan oluşan sivil bir grubu hedef aldığı belirtildi.
Haberde, ABD insansız hava araçlarıyla yeri tespit edilen sivil grubun üzerine daha sonra F-15E tipi savaş uçaklarıyla 3 ayrı saldırıda 2 tondan fazla bomba bırakılarak yaklaşık 70 kişinin ölümüne neden olduğu vurgulandı.
Bu olayın detaylarının ilk kez ortaya çıkarıldığı vurgulanan haberde, "Bağhuz saldırısı, DEAŞ’a karşı savaş sırasında en büyük sivil kaybın verildiği olaylardan biriydi ancak ABD ordusu tarafından hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmadı." ifadeleri kullanıldı.
"Ölü sayısı küçümsendi"
Haberde, şunlar kaydedildi:
“Bir hukuk görevlisi, saldırıyı, soruşturma gerektiren olası bir savaş suçu olarak işaretledi. Ancak askeri yetkililer, neredeyse her adımda, felaket niteliğindeki bu saldırıyı gizleyen hamleler yaptı. Ölü sayısı küçümsendi. Raporlar ertelendi, sterilize edildi ve gizlilik sınıfına alındı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri patlama alanını buldozerlerle düzledi. Ve üst düzey liderlere haber verilmedi.”
Saldırının ayrıntılarının aylar süren gizli belge ve raporların incelenmesi, ismi gizli tutulan ilgili personel ve yetkililerle doğrudan yapılan görüşmeler sonucunda bir araya getirildiğine işaret edilen haberde, eldeki bulguların ABD Merkez Komutanlığına gönderilmesinin ardından, komutanlığın, hava saldırılarının haklı olduğunu savunarak saldırıyı ilk kez kabul ettiği ve 80 kişinin öldürüldüğünü açıkladığı aktarıldı.
Haberde, Komutanlığın, söz konusu saldırıda 16 DEAŞ üyesi ile 4 sivilin öldürüldüğünü, diğer 60 kişiyle ilgili olarak da DEAŞ’in kontrolündeki bölgelerde kadın ve çocukların bazen silaha sarılmaları nedeniyle sivil olup olmadıklarının net olmadığını iddia ettiği kaydedildi.
ABD'nin ilk yalanı değil
29 Ağustos'ta ABD’nin Kabil'de düzenlediği hava saldırısında da aynı aileden 6'sı çocuk 10 kişi hayatını kaybetmişti.
Kabil Havalimanı yakınlarında oturan Ahmedi ailesinin aracı, geçen ağustosta evlerinin önüne park edecekleri sırada ABD'nin hava saldırına maruz kaldı.
Aynı aileden 6'sı çocuk 10 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı için ABD özür diledi, "Tazminat ödeyeceğiz" açıklaması yaptı. Ancak aileye ulaşan olmadı.
New York Times duyurunca itiraf gelmişti
New York Times gazetesi yayınladığı bir görüntü ile "Vurulan kişiler tehdit miydi yoksa yardım görevlisi mi?" diye sormuştu.
New York Times'ın videosunda yardım derneği görevlisi Zemari Ahmedi ailesine götürmek üzere bidonlara su doldurulurken görülüyor. Bidonlara su dolduran Ahmedi, bir süre sonra beyaz aracıyla ofisten ayrılıyor.
Ahmedi ve beraberindekiler, ayrıldıktan sonra 9 kilogramlık Hellfire füzesi ile vuruldu. Zemari Ahmedi'nin yardım ofisinin güvenlik kameraları ve uydu görüntüleri karşılaştırıldığında saat ve araç hareketleri de uyumlu görünüyor.
Suriye'de ABD-PKK/YPG ilişkisi
ABD, 2017 yılından bu yana terör örgütü PKK/YPG ile birlikte Suriye'nin Irak sınırına binlerce silahlı unsur yerleştiriyor. Bu unsurlar ABD tarafından finanse ediliyor.
ABD'nin terör örgütü PKK/YPG ile iş birliği sürüyor.
PKK/YPG'li teröristlere savaş eğitimi veriliyor
Amerikan ordusunun, terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'nin kuzeyinde verdiği eğitim ve yardımlar sürüyor.
Teröristler, DEAŞ'la mücadele bahanesiyle eğitilip, silahlandırılıyorlar. Bu eğitimlerle terör faaliyetlerine katılıyorlar. Eğitimler Haseke, Deyrizor ve Kamışlı'daki kamplarda veriliyor.
Teröristlere havadan indirme, sızma, ağır silah kullanımı gibi savaş teknikleri öğretiliyor.
YPG/PKK'nın Suriye'de sivillere uyguladığı zulmün şiddetini değerlendiren uzmanlar, dünyanın bu katliamlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguluyor.