Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekonomi alanında yaptığı reformlar, bu kez birçok sendikanın ortak çağrısıyla toplanan "Sarı Yelekliler" adlı geniş bir grup tarafından protesto edildi.
Başkent Paris başta olmak üzere, ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan protestcular, kendilerini engellemeye çalışan güvenlik güçleriyle çatıştı.
Fransa İçişleri Bakanlığı, çıkan olaylarda1 kişinin hayatını kaybettiğini, 409 kişinin yaralandığını ve 157 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Macron'un popülaritesi düştü
Journal du Dimanche (JDD) dergisinde yayımlanan ve yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen ankete göre, Macron'un popülaritesi yüzde 25'e düştü. Ekim ayında bu sayı yüzde 29'du.
Trump, Macron'u popülarite rakamlarıyla eleştirmişti
ABD Başkanı Donald Trump ile Macron arasında "Avrupa ordusu" fikriyle başlayan gerilimin ardından Trump, "Sorun, Emmanuel'in Fransa'da onay seviyesinin yüzde 26 ile son derece düşük ve işsizlik oranının neredeyse yüzde 10 olması. O yalnızca konuyu değiştirmek istiyor. Ayrıca Fransa'dan daha milliyetçi bir ülke yok, son derece gururlu insanlar ve bu konuda haklılar" ifadelerini kullanmıştı.
Fransa'da halk neyi protesto ediyor?
Fransa hükümeti 2017 sonlarında, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik bir verginin yanı sıra, dizel üzerinde doğrudan vergiyi artıran bir kanunu onaylamıştı.
Fransa'daki araçlarda en yaygın kullanılan yakıt olan dizelin fiyatı geçen yıl yüzde 20 yükselerek, litresi yaklaşık 1.49 euro olmuştu.
Mart ayında başlayan gösteriler
Fransa'da mart ayında başlayan grev dalgasında memurlar, kamu ve yerel yönetim çalışanları ile kara, hava ve demiryolu sektörü çalışanları, hükümetin kemer sıkma ve reform kararlarına tepki olarak grev kararı almıştı.
Özellikle mayıs ve haziranda ülke genelinde düzenlenen grev ve gösterilere milyonlarca kişi katılmıştı.
Geçen ayın başlarında da Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron ve hükümetin politikalarına karşı 100'den fazla kentte gösteri düzenlenmişti.
Kaynak: TRT Haber, Reuters, AP