Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2001’den bu yana düzenli olarak yaptığı yıllık basın toplantısına bu yıl rekor sayıda gazeteci katıldı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, toplantıda 2018’e ilişkin konuları değerlendirdi.
Toplantının ilk düzenlendiği 2001’de 500 gazetecinin katıldığı toplantıya, geçen yıl bin 640, bu yıl ise bin 702 gazeteci katıldı. Putin, yaklaşık 3 saat 40 dakika içerisinde toplam 66 soruyu yanıtlarken, en uzun basın toplantısı toplam 4 saat 40 dakika boyunca soruları yanıtladığı 2008’de gerçekleşmişti. Böylelikle Rus lider, 2001 – 2018 yıllarında düzenlenen basın toplantılarında toplam 45 saat içerisinde 859 soruyu yanıtladı.
Putin, basın toplantısında, Rusya'nın ekonomisi, iç ve dış politikası ile uluslararası güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Suriye'de teröre karşı önemli mesafeler alındığına işaret eden Putin, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'de DEAŞ karşısında zafer kazanıldığı yorumuna genel olarak katılıyorum. Ancak bu terör örgütlerinin, artık Afganistan ve civar ülkelere sızma tehlikesi de söz konusu. Kendi ülkelerine dönmeleri gibi bir risk de var. Bu da ABD, Rusya, Avrupa ve Orta Asya için tehlike oluşturuyor." diye konuştu.
"Çekildiklerine dair herhangi bir emare görmedik"
Putin, ABD'nin Suriye'den çekilmesine yönelik açıklamasının ne manaya geldiğini henüz anlayamadığını belirterek "Şu anda Suriye'den çekildiklerine dair herhangi bir emare görmedik. Yıllar önce Afganistan'dan da çekileceklerini söylemişlerdi ancak hala oradalar." ifadelerini kullandı.
Suriye'de siyasi çözüme yönelik sürecin devam ettiğini belirten Putin, "ABD'nin Suriye'deki varlığı yasa dışıydı. Rusya olarak, İstanbul zirvesinde, Türkiye, Almanya ve Fransa ile aldığımız karar doğrultusunda, Suriye anayasa komitesinin kurulması için elimizden geleni yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Atatürk seçkin bir figür"
Mustafa Kemal Atatürk'e nasıl baktığına ilişkin soru üzerine Putin, "Türk tarihinde çok önemli şeyler yapan seçkin bir figür ve Rusya'nın önemli bir dostuydu. Bu bizim için çok değerli. Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin temelini attı ve Türkiye'nin bütünlüğünü korumak için çok emek verdi." dedi.
Putin, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi şekilde ilerlediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bağlarımız güçleniyor. Türkiye'nin Suriye'de gözettiği ulusal çıkarlarına saygı duyuyoruz. Tüm konularda hemfikir olmasak da uzlaşabiliyoruz. Türkiye, bir NATO üyesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli rolüyle bağımsız bir dış politika güdüyor ve bunun böyle devam etmesini umuyoruz."
Ukrayna'da bağımsız Ortodoks Kilisesi kurulması
Ukrayna'da, Fener Rum Patrikhanesinin verdiği karar çerçevesinde yeni birleşik bağımsız Ortodoks Kilisesi kurulmasını değerlendiren Putin, "Bu adım bir bölücülük. Ukrayna'daki Ortodoks dünyasına ilişkin gelişmeleri aklım almıyor. Devlet, kilisenin işlerine doğrudan karışıyor." diye konuştu.
Gelişmelerden Fener Rum Patriği Bartholomeos'u sorumlu tutan Putin, "Bence Bartholomeos'un asıl motivasyonu para. Ukrayna'da kurulan bağımsız Ortodoks Kilisesini kontrol altına alarak bu durumdan kar sağlayacak." iddiasında bulundu.
Nükleer silahlanma yarışı ve Kaşıkçı cinayeti
Putin, uluslararası silahsızlanma anlaşmalarının bozulmaya başladığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nükleer savaş çıkmasına ilişkin bir senaryo görmezden geliniyor ancak bu tüm medeniyetin ve dünyanın yok olmasına neden olabilir. ABD şimdi Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'ndan çekiliyor. Sürecin nasıl gelişeceğini tahmin etmek çok güç. ABD'nin geliştirdiği orta menzilli füzeler Avrupa'ya yerleştirilirse biz ne yapabiliriz? Elbette güvenliğimizi artıracağız. Biz bir avantaj sağlamıyoruz, sadece denge kurarak güvenliğimizi sağlıyoruz."
Çifte ajan Sergey Skripal'in İngiltere'de zehirlenmesini konusuna da değinen Putin, şunları kaydetti:
"Skripal hayatta ancak yine de Rusya'ya yaptırım uygulanıyor. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ise öldü ancak herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Batı Rusya fobisi üzerinden çifte standartlı siyaset uyguluyor. Skripal olayı olmasa başka bir bahane bulurlardı."
Kaynak: AA