Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonun bölgedeki güçler dengesini ciddi anlamda etkileyebileceğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Moskova'da üçlü görüşme yaptı. Lavrov'un Zarif ve Muallim ile ayrı ayrı görüşmesinin ardından üç bakan bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, görüşmede Suriye'de terörle mücadele, insani durum ve siyasi sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
Lavrov, görüşmede Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteği bir kez daha dile getirdiklerini ifade ederek, krizin diplomatik-siyasi yollarla çözülmesinden başka alternatif olmadığı konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.
Suriye'de çatışmasızlık anlaşmasının başarısız olmasından ABD'nin sorumlu olduğunu savunan Lavrov, "ABD ile anlaşmamızın kilit maddesi muhaliflerin terörist gruplardan ayrışmasıydı. Ancak bu 7 günlük çatışmasızlık sürecinde gerçekleşmedi. Şu an 10 gündür Rusya ve rejim güçleri Halep üzerinde uçmuyor. Bu süre zarfında da Halep'in doğu bölgelerinde bu ayrışma yapılabilirdi ama bu yönde bir adım görmüyoruz. Bu nedenle muhalif grupların da teröristlerle aynı şekilde hedef sayılmasının zamanı geldi." dedi.
Musul operasyonu
Lavrov, görüşmede Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna değindiklerini ifade ederek, "Iraklı meslektaşlarımızla beraber Musul'dan Suriye'ye militan akışının önüne geçilmesi için önlem alınmasıyla ilgileniyoruz. Bu konuyu Amerikalılar ve diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşeceğiz. Teröristlerin Suriye'ye doğru kayması kabul edilemez" dedi.
Musul operasyonunun Ortadoğu'daki güçler dengesini ciddi anlamda etkileyebileceğini savunan Lavrov, "Biz Musul'daki teröristlerin Suriye ve diğer noktalara geçme tehlikesini daha önce dile getirmiştik. Bu, bölgedeki güçler dengesine ciddi anlamda etki edebilir." ifadelerini kullandı.
Lavrov, Rusya, İran, Irak ve Suriye'nin daha önce Bağda'ta kurduğu koordinasyon merkezinin Musul operasyonu süresince daha gerekli hale geleceğini kaydetti.
"İran, Suriye krizinin masada çözülmesini istiyor"
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Moskova'da ikili ilişkiler ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konularda faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliklerini ifade eden Zarif, "Suriye krizinin sadece politik yollarla çözülebileceğine inanıyoruz. İran, bu sorunun müzakere masasında çözülmesinden yana." dedi.
Zarif, görüşmede Suriye'de terörle mücadelede koordinasyonun artırılması ve insani yardımlarda işbirliği gibi konuları değerlendirdiklerini belirtti.
İranlı bakan, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda teröristlerin Suriye'ye geçmesine engel olunması gerektiğini ifade etti.
Velid Muallim ise, "terörle mücadeledeki katkılarından" dolayı Rusya ve İran'a teşekkür ettiği konuşmasında, Suriye rejimi ile ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri arasında hiçbir temas olmadığını söyledi.
Halep'deki askeri faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Muallim, muhalifleri destekleyen ülkelerin sivillere yönelik garanti vermesi durumunda çatışmasızlık rejimine geri dönmeye hazır olduklarını kaydetti.
Muallim, ABD'nin Suriye'de siyasi çözüm istemediğini ileri sürerek, "Çatışmasızlık anlaşması ABD tarafından sona erdirildi. Amerika çözüm istemiyor. Washington'a güvenmiyoruz ve anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getrimeyeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.