Rusya, Suriye'deki son teknoloji hava savunma sistemlerini yenileriyle takviye ederek ABD'ye karşı askeri üstünlüğünü artırıyor. Uzmanlar, Moskova yönetiminin Washington'ı rejime karşı askeri seçeneklere başvurmaktan tamamen caydırmak istediği görüşünü dile getiriyor.
Rusya, Suriye'de Beşşar Esed rejimini desteklemek için 2015'in ekim ayından bu yana bölgeye askeri yığınak yapıyor.
Aralık 2015'te Suriye'nin Doğu Akdeniz'e kıyı kenti Lazkiye'ye S-400 hava savunma sistemlerini konuşlandıran Rusya, hava unsurlarına karşı caydırıcılık sağlamasına rağmen bölgeye yeni silahlar getirmeye devam ediyor.
Rusya, önceki gün de Suriye'ye S-300 hava savunma sistemlerini sevk etti.
Onlarca savaş uçağı için Lazkiye'deki Hımeymim Havaüssü'nü kullanan Rusya'nın hava savunma sistemlerini takviye ettiği bir dönemde ABD ile ilişkilerinde de tansiyon yükseliyor.
Rusya'yı yanına alarak rejim ve muhalifler arasında ateşkese öncülük eden ABD, başarısız olması üzerine Rusya ile Suriye özelindeki askeri ilişkilerini askıya aldı.
Söz konusu gelişmenin ardından uluslararası çevrelerde ABD'nin rejime karşı askeri müdahaleye hazırlandığı söylentileri hız kazandı.
Washington Post gazetesi de önceki gün Beyaz Saray'ın artık askeri seçenekleri de masaya koyduğunu ileri süren bir haber yayımladı.
"Rusya, Soğuk savaş dönemine geçti"
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Rusya'nın geçen yıla göre Suriye'de ve hava sahasında ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerine oranla muazzam bir askeri üstünlük elde ettiğini belirtti.
Rusya'nın Baltıklar'dan Akdeniz'e birçok bölgede askeri gücünü artırdığına, adeta Soğuk Savaş dönemine geçmiş gibi hareket ettiğine dikkati çeken Caşın, "Rusya, ABD’nin her hamlesini 7-8 misliyle karşılıyor. Rusya’nın çok tehlikeli bir tırmanmaya girdiğini görüyoruz. Yani, Rusya çok ciddi şekilde reste daha fazla restle karşılık veriyor." diye konuştu.
"Masada müdahaleyi konuşturmayacak"
Siyaset ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmaları Direkötörü Murat Yeşiltaş da Rusya’nın Suriye'ye yaptığı büyük yığınağın sadece muhaliflere yönelik bir mesaj olarak düşünülmemesi gerektiğine işaret etti.
Rusya'nın ABD için diplomatik görüşmeleri tek seçenek haline getirmeye çalıştığını kaydeden Yeşiltaş, şu değerlendirmede bulundu:
"Rusya, artık (Suriye'deki) bu sorunun ABD tarafından askeri müdahaleyle çözülmesi gibi seçenekleri bir alternatif olmaktan çıkarmak istiyor. Yani Amerikan stratejisini tek boyutlu bir stratejiye indirecek ve masada müdahalenin konuşulmasını imkansız hale getirecek. Rusların bu anlamda stratejik bir mesaj oluşturmaya çalıştığını görüyoruz."