Bunun üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyini acil toplamıştı.
Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, pazar gününü pazartesiye bağlayan gece yaptığı olağanüstü toplantıda, ülke genelinde 60 gün süreyle sıkıyönetim ilan edilmesine yönelik olarak kabul ettiği karar, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun imzalamasının ardından parlamentonun onayına sunuldu.
Söz konusu sıkıyönetim kararı, 28 Kasım sabahı yürürlüğe girecek. Sıkıyönetim kararı; Ukrayna'nın Donetsk, Lugansk, Harkov, Odessa, Vinnitsa, Nikolayev, Herson, Zaporojye, Summi ve Çernigov illeri ile Karadeniz ve Azak Denizi sularını kapsıyor.
Belirtilen illerde, bir ay süreyle, siyasi hürriyetlere ve seyahat hürriyetine sınırlama getirilebilecek ve kimlik ve kişisel eşyalar aranabilecek. Belirtilen bölgelerdeki işletmelerden, savunma sanayiine yönelik faaliyet göstermesi talep edilebilecek.
Bu kararın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, "Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesinden ötürü derin endişe duyuyoruz" dedi.
Almanya’nın inisiyatifiyle gerçekleşen görüşmede Putin, "Ukrayna’nın aceleci kararlar almasının önlenmesi için Almanya’nın Kiev yönetimini etkilemesini umuyoruz" değerlendirmesini yapmıştı.
Son olarak Kremlin Sözcüsü Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kerç Boğazı’nda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik sonrası Ukrayna’da ilan edilen sıkıyönetimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sıkıyönetim kararının, Ukrayna’nın iç işleri olduğunu belirten Peskov, “Bazı bölgelerde sıkıyönetim yasasının uygulanması, çatışma bölgesinde gerginliğin artması için bir tehdit oluşturabilir. Kastettiğim, Ukrayna’nın güneydoğusu.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: TRT Haber, AA