Rusya-Ukrayna krizi gündemdeki bir numaralı yerini koruyor.
Rusya, Batı'dan gelen açıklamaların aksine, Ukrayna'yı işgal edeceği iddialarını reddediyor.
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Erkhov, söz konusu gerilimi TRT Haber'e değerlendirdi.
Ukrayna'nın işgal edileceğine dair tarihler verildiğini ancak bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini söyleyen Erkhov, "Bu konuda bir histeri yaşanıyor, abartmıyorum. Vatandaşlar tahliye ediliyor, konsolosluklar kapatılıyor ve yerleri değiştiriliyor. Rusya'nın Ukrayna’yı neredeyse kaçınılmaz olarak işgal edeceği konuşuluyor ve işgalin olası tarihleri bile veriliyor. Bu arada bu tarihlerden biri dündü, biri bugün. Üçüncüsü ise yarın. Ne oldu, işgal gerçekleşti mi? Aynı zamanda saldırı silahları da dahil modern silahlar Ukrayna’ya pompalanıyor. Ukrayna ordusuna yabancı eğitmenler gönderiliyor" dedi.
"Saldırmayacağız"
Büyükelçi Aleksey Erkhov, şartların provokasyona açık olduğunu ve tansiyonun bilinçli bir şekilde yükseltilerek Rusya'ya yaptırım uygulanmak istendiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmayacağını vurguladı.
"Tüm yetkimi kullanarak bir kez daha ilan ediyorum; Rus 'işgali' ile ilgili panik halindeki çığırtkanlıklar, açıkça tam bir propagandist fiyasko ile sonuçlanacaktır. Dün saldırmadık, bugün saldırmadık ve yarın da saldırmayacağız. Çünkü biz kimseye saldırmayacağız. Bu, genel olarak bu ülkeye tüm sevgi ve saygımla birlikte Ukrayna ile ilgili değil. Ukrayna’yı, küresel askeri-siyasi bağlamda, topraklarından Rusya’ya füzelerin ve belki de nükleer silah taşıyan uçaklar uçabileceği bir ülke olarak değerlendirmek zorundayız."
"NATO, Sovyetler Birliği'ne karşı kuruldu"
Büyükelçi Erkhov, NATO'nun Sovyetler Birliği'ne karşı kurulduğunu vurguladı. Yıllardır NATO'nun Rusya'ya karşı tehdit olmadığının söylendiğini ancak aynı zamanda ittifakın doğu kanadının sürekli genişlediğini anlattı.
"Biz, Brüksel’den gelen 'sakinleştirici' açıklamalara inanmıyoruz. Bu birlik, zamanında Sovyetler Birliği olarak adlandırılan benim ülkem aleyhine kurulmuştur. Bize kim ne derse desin, benim ülkem aleyhindeki 'patlayıcı yükü' hala daha mevcuttur. Kuzey Atlantik İttifakı’nın barışseverliğiyle ilgili argümanlara da inanmıyoruz. Bunun gibi tezlerin sinizmini ve ikiyüzlülüğünü, hem Sırbistan bombardımanları hem Irak işgali hem Afganistan’da iflas etmiş operasyon ve daha birçok başka şey ikna edici bir şekilde gösteriyor. Bunun için de, 'kolektif Batı'dan', somut olarak da Washington ve Brüksel’den, güvenliğimizle ilgili yazılı ve yasal bağlayıcılığı olan garantiler talep ettik."
"ABD'nin mektubu tatmin edici değil"
Büyükelçi, ABD'nin Rusya'nın güvenlik kaygılarını dile getirdiği mektuba cevabına da değindi. Washington'dan gelen yanıt mektubunun tatmin edici olmadığını söyledi.
"Bir devletin birlikleri seçme, birliklere katılma, birlikleri değiştirme hakkının her şeyden üstün olduğunu ve bu konunun tartışılmaz olduğunu söylüyorlar. Kendi adımıza biz de Amerikalılara ve diğer Batılı meslektaşlarımıza 1999 ve 2010 yıllarındaki AGİT zirvelerinde en üst düzeyde alınan kararlarda, 2002 tarihli Rusya-NATO Roma Beyannamesi’nde, 2010 tarihli Rusya-NATO Zirvesi’nin Lizbon Beyannamesi’nde temin edilen bu hakkın kayıtsız şartsız olmadığını hatırlatıyoruz. Bu, bir kez daha tekrar ediyorum, bir paket halindeki konsensüsle desteklenen diğer hususlara doğrudan dayanmaktadır. Ve bu paketin en önemli kısmı, hiçbir ülkenin veya ülkeler grubunun, hiçbir organizasyonun AGİT coğrafyasında hakimiyet kuramayacağını belirtir."
Büyükelçi Aleksey Erkhov, ABD'nin cevabının ikinci kısmının bir bakıma daha yapıcı olduğuna dikkati çekti.
Diyalog çağrısı
Büyükelçi Erkhov, acil sorunların acil çözümler gerektirdiğinin altını çizdi, "Tabii ki, acil çözümü gerektiren meselelerle ilgili sonsuz görüşmelerin kabul edilmez olduğu konusunda meslektaşlarımızı uyarıyoruz. Fakat bizce diyalog için imkanlar henüz tükenmedi, uluslararası temaslarımızı devam ettirmek ve artırmak niyetindeyiz" dedi.
Putin'in ziyareti
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Erkhov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un tüm Batılı meslektaşlarına bir mektup gönderdiğini, bu mektubu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na kendisinin ilettiğini söyledi.
"Eğer Ankara, Ukraynalılarla 'ayrıcalıklı' ilişkileri kullanarak, onları başta Minsk anlaşmaları kapsamında olmak üzere, üstlendikleri yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda ikna ederse, buna çok büyük değer verilir."
Erkhov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyaretinin tarihi üzerinde görüşmelerin sürdüğünü, ziyarette üst düzeyde konuşulmayı bekleyen çok konu olduğunu anlattı.