Son yıllarda uluslararası spor organizasyonları, şirketler ve medya organlarına yönelik düzenlenen siber saldırılar nedeniyle Rus ordusunu suçlayan ülkelere Çekya da katıldı.
BIS'nin yıllık raporunda, 2016 başında başlayan ve Çek diplomatları hedef alan saldırıların, Rusya Federal Güvenlik Servisinin Turla ve Rus Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun APT28 operasyonlarının parçası olduğu belirtildi.
Geçen yıl fark edilen korsan saldırılardan 150 e-posta hesabının etkilendiği kaydedilen raporda, bunun Çekya'yı hedef alan en ciddi siber casusluk vakası olduğu ifade edildi.
Çekya Başbakanı Andrej Babis de hükümetin BIS'nin bulgularını ocak ayında ele alacağını söyledi.
Almanya, ABD, Hollanda ve İngiltere'nin açıklamaları
ABD Adalet Bakanlığı yedi Rus ajanı hakkında Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU adına Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) da aralarında olduğu çeşitli kurumlara siber saldırılar düzenledikleri iddiasıyla hukuki işlem başlatmıştı.
Hollanda makamları da yine aynı gün dört GRU ajanını Nisan ayında Lahey merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) bilgisayar ağına girmeye çalıştıkları gerekçesiyle sınır dışı ettiğini açıklamıştı.
İngiliz Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) de yine dün APT28'nin de aralarında olduğu hacker gruplarının isimlerinin yer aldığı bir liste yayımlamış ve grupların faaliyetlerinin arkasında GRU'nun bulunduğunu açıklamıştı.
ABD, İngiltere ve Hollanda’nın ardından Almanya da son yıllarda dünya genelinde düzenlenen siber saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutmuştu. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert "Federal Hükümet kesinliğe yakışan bir ihtimalle APT28 kampanyasının arkasında Rus askeri istihbaratı GRU'nun olduğuna inanmaktadır." demişti.
Berlin, geçen yıllarda Federal Alman Meclisi ve Alman hükümetinin veri ağına düzenlenen siber saldırıların arkasında Rus hacker grubu APT28'nin olduğundan şüpheleniyor.
Kaynak: AA