Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da eğitim veren İsa Bey İshakovic İlköğretim Okulu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ülkede örgüte yakınlığıyla bilinen okullardan çocuklarını çeken ailelerin adresi oldu.
Bosna Hersek'te 2001 yılında beri faaliyet gösteren Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfına (SEDEF) ait İsa Bey İshakovic İlköğretim Okuluna ilgi, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından günden güne artmaya devam ediyor.
Bu yıl 20. yaşını kutlayan ülkenin ilk özel okulu İsa Bey İshakovic, Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ailelerin, çocuklarının eğitimi için seçtiği okullar arasında yer alıyor.
Okul Müdürü Nezira Popovac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016-2017 eğitim yılı için 217 öğrencinin kayıt yaptırdığını belirterek okulun Saraybosna kantonu ile Cambridge programlarına göre eğitim verdiğini söyledi.
Cambridge programına iki yıldır devam ettiklerine işaret eden Popovac, "İngilizce, Arapça, Türkçe, Almanca ve Boşnakça gibi yabancı dil eğitiminde sahip olduğumuz geniş yelpaze, öğrencilerin burada okumasında önemli bir etken. Bu yıl ciddi anlamda akın yaşadık." dedi.
Popovac, bölge ülkelerden çok sayıda öğrencinin buraya okumaya geldiğini belirterek bu yıl en çok öğrencinin FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Uluslararası Bosna Sema İlköğretim Okulundan geldiğini ve söz konusu okuldan 21 öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade etti.
- "FETÖ grubuna bağlı okullardan öğrencilerini çektiler"
Saraybosna'da Türk girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektör Yardımcısı Ali Gürsel de Saraybosna'da eğitim yılının 1 Eylül'de başladığını ifade ederek "Hem üniversite olarak hem de SEDEF vakfımıza ait bu ilköğretim okulunda, ülkemiz ve Balkanlar adına bir boşluğu doldurma gayreti içerisindeyiz." diye konuştu.
Türkiye'deki FETÖ'nün hain darbe girişiminin ardından yaşananlara işaret eden Gürsel, İsa Bey İshakovic İlköğretim Okulunun bölgede ciddi bir boşluğu doldurduğunu ve örnek teşkil ettiğini belirtti.
Gürsel, ilköğretim okulunun sunduğu yabancı dil eğitimleriyle bölgede resmi görevle bulunun Türklerin çocukları ve yabancılara ev sahipliği yaptığını söyledi.
Öğrencilerin kendilerini aile ortamında hissettiklerine değinen Gürsel, "Yurt dışında Türk okulları olarak bilinen ve Osmanlı toprakları olan bu yerlere gelenleri bir zamanlar insanlar samimiyetle karşılamış ancak maalesef çok yanlış yönlendirilmişler. En sonunda Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne kasteden bir yapı ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.
Gürsel, İsa Bey İshakovic İlköğretim Okulunun ilgili yapıya karşı dimdik ayakta durduğuna işaret ederek "Her yıl yüzde 50 artış söz konusu. Bu yıl biraz daha fazla oldu. Türkiye'de yaşananlardan dolayı Boşnak ve Türkler, FETÖ grubuna bağlı okullardan öğrencilerini çekip bu okullarımıza yönlendirdiler." ifadelerini kullandı.
IUS'a da yoğun talep olduğunu aktaran Gürsel, hem öğrenci hem de akademisyen düzeyinde bir akışın yaşandığını sözlerine ekledi.