Ajna Jusic, 1993 yılında Bosna Hersek’in Zenica ilinde doğdu. Jusic, Bosna savaşında işlenen en vahşi suçlardan, tecavüz sonrası dünyaya gelen çocuklardan biri. Annesi onu doğurduğunda 22 yaşındaydı. Bosna savaşı sırasında benzer kaderle dünyaya gelen gençler için en ağır travma, “baba adının” sorulması. Savaşın Unutulan Çocukları Derneği üyeleri, en azından bürokraside bu soruyla karşılaşmamak için bir inisiyatif başlattı; baba adı yerine "ebeveyn adı" önerisi...
"Neden baba ismimi bilmediğimi anlatmaya mecbur bırakılıyorum"
Dernek başkanı Ajna Jusic, “Her seferinde bir evrak doldurmam gerektiğinde görevli memura neden baba ismimi bilmediğimi anlatmaya, annemin en ağır hikayesini ortaya koymaya mecbur bırakılıyorum. Onlara neden babamın olmadığını anlatmakla kendi özelimi, annemin özelini zedeliyorum” diye vurguluyor.
Dernek üyeleri, belediyelere başvurarak evraklardaki “baba adı” sorusunun “ebeveyn adı” olarak değiştirilmesini talep ediyor. Şu anda kadar 12 belediye taleplerini kabul etti.
Saraybosna Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Ajna Jusic, üniversite diplomasında “baba adı” için ayrılan bölümde bilinmezi tanımlayan “X” işaretinin konulmasının kendisini ne kadar yaraladığını da hatırlıyor.
"Bizler savaş suçlusu değiliz"
“Yaşananlarda bizim suçumuzun olmadığını, annelerimize tecavüz eden insanların hatalarının bedelini bizim ödemememiz gerektiğini herkes anlamalı. Bizleri eşit insanlar olarak görmeliler, bizler savaş suçlusu değiliz” diye çağrıda bulunuyor.
Toplumdan gelen her desteğin ise onlar için değeri büyük.
Toplum önüne çıkmak bizler için sadece bir aktivizm adımı değildi. Akrabalarımız, komşularımız önünde de hakikatimiz gün yüzüne çıktı. “Babam öldü, bizi terk etti” gibi hayatımda yüzlerce defa yalanlar söylediğim insanlar önünde kendimi çırılçıplak hissettim... Ama gerçeği anlatmaya devam etmeliyiz.
Çalışmalarımızda annelere, gerçeği gizlememeleri gerektiğini, çocukların onları suçlamayacağı mesajını da veriyoruz. Çünkü şu ana kadar herkesin anlamış olması lazım, annelerimiz tecavüz edilmeyi seçmedi."
Kimisi gerçeği çocuğundan sakladı kimisi bebeğini evlatlık verdi
Bosna savaşında 50 bine yakın kadın ve erkeğin tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. Resmi bir istatistik bulunmasa da 2018 yılında yapılan bir araştırma sonucunda, tecavüze uğramış 100 kadından 20’sinin dünyaya çocuk getirdiği biliniyor. Kimisi yıllardır gerçeği çocuğundan sakladı veya saklamaya devam ediyor, kimisi, ağır travmayla dünyaya getirdiği bebeğini evlatlık verdi.
Savaşın Unutulan Çocukları Derneği üyelerinin bir diğer amacı da anne ve çocukların birbirlerini kabul etmelerine destek olmak.
Çalışmalarımızda annelere, gerçeği gizlememeleri gerektiğini, çocukların onları suçlamayacağı mesajını da veriyoruz. Çünkü şu ana kadar herkesin anlamış olması lazım, annelerimiz tecavüz edilmeyi seçmedi.