Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA), "FETÖ'nün Birleşik Krallık yapılanması" raporunda, FETÖ'nün Almanya'dan sonra en güçlü olduğu ülkeler arasında Birleşik Krallığın ön plana çıktığına vurgu yapıldı.
FETÖ'nün İngiltere yapılanması
FETÖ'cüler Almanya'dan sonra en çok İngiltere'ye kaçtı. Dil kurslarına kayıt yaptırarak, İngiltere'den oturma izni aldılar. Tespit, SETA'nın ''Fetö'nün Birleşik Krallık Yapılanması'' raporundan.
Birleşik Krallık'taki FETÖ yapılanması, Türkiye - İngiltere ilişkilerinin seyri açısından büyük tehlike. Öyle ki, firari FETÖ'cüler emlak işi yaparak İngiltere'de yeniden yapılanmaya çalışıyor.
Birleşik Krallık topraklarında önemli miktarda Türk vatandaşının yaşamasının örgütün kolay bir şekilde destek bulmasına ve kısa sürede yapılanmasını tamamlamasına fırsat tanıyor.
FETÖ'nün İngiltere'deki gelir kaynaklarına da değinilen raporda, örgütün 100 milyon pound civarında kullanabileceği bir kaynak olduğu ve bunun büyük bir miktarının da Akın İpek'e ait olduğuna yer veriliyor.
FETÖ'nün Birleşik Krallık'taki yapılanması 1990'lı yıllara dayanıyor. Gelişme dönemi ise 2000'li yıllar. Raporda, 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarının da, örgütün 2000'li yıllarda yakaladığı büyümeye olumlu katkı sağladığı belirtiliyor.
Birleşik Krallık'ta kamuoyunun FETÖ konusundaki bilgisinin çok sınırlı olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durumun örgüt militanlarına algı oluşturma ve faaliyetlerini sürdürme konusunda kolaylık sağladığı ifade edildi.
"Dinler arası diyalog" oyunu
Rapora göre, Fetullahçı Terör Örgütü, Birleşik Krallık'ta çirkin yüzünü, ''Dinler arası diyalog" ve ''Eğitim Hareketi'' yalanlarıyla sakladı. FETÖ bu sayede, üst düzey bürokrat, siyasetçi ve parti temsilcilerinin örgütün faaliyetlerinde yer almasını sağladı.
15 Temmuz süreci
FETÖ'nün Birleşik Krallık imamı Adnan Azak'tı, 15 Temmuz sonrası ise Kanada İmamı İsmail Nazlı sorumlu oldu.
Raporda, İngiltere'nin darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğu gerçeğini bildiği halde onu bir terör örgütü olarak tanınmamasının, iki ülke arasında güvenlik alanında oluşabilecek yeni iş birliklerini sekteye uğrattığı görüşüne de yer veriliyor.
"Akın İpek iade edilmeli"
Firari FETÖ'cülerin Birleşik Krallık'ta lobi faaliyetlerinde bulunulduğuna dikkat çekilen Raporda, ''Karşılıklı güven duygusunun zedelenmemesi için Kerim Balcı, Akın İpek gibi üst düzey militanların iade süreci başlatılmalıdır'' ifadeleri yer alıyor.
Kaynak: TRT Haber