Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 25 Ocak 2015'te hizmete açılan hastanede, 23'ü Türk, 11'i Somalili olmak üzere 34 uzman doktor görev yapıyor.
Türkiye'den 82, Somali'den 468 sağlık personelinin çalıştığı hastaneye, Somalilerin yanı sıra Kenya ve Cibuti gibi ülkeler ile Somaliland ve Puntland gibi ülke içinde bağımsızlığını ilan eden bölgelerden de hasta geliyor.
Tam teşekküllü hastanedeki polikliniklere 2017'de 161 bin 669 hasta başvurdu.
Eğitim ve araştırma hastanesi statüsündeki kurumda, uzman Türk doktorlar tarafından Somalili sağlık personeline 968 kez eğitim verildi.
Ayda 20 bin hastaya sağlık hizmeti
Hastanenin Başhekimi Op. Dr. Naim Koku, yalnızca Somali'nin değil Doğu Afrika'nın da en büyük hastanesinde hizmet verilmeye başlanan döneme kıyasla hasta sayısında önemli oranda artış görüldüğünü söyledi.
17 Ocak itibarıyla yaklaşık 12 bin hastaya hizmet verilen hastanede, ayda yaklaşık 20 bin kişi tedavi görüyor.
Somali hükümeti, vatandaşlar ve hastalar verilen sağlık hizmetinden memnun.
Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile Başbakan Hasan Ali Hayri başta olmak üzere Somalili bakanlar tedavi amacıyla genellikle Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni tercih ediyor.
"Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz"
Somalili vatandaşlar için sağlık hizmetinin önemini dile getiren Koku, "Somalililer böyle bir hizmeti hak ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Somalili yöneticiler ve vatandaşlar sürekli memnuniyetlerini, bize olan minnettarlıklarını dile getiriyorlar.
Yoksul halka ücretsiz tedavi
Yapımı 14 Eylül 2013'te tamamlanan hastane, Afrika kıtasına sağlık alanında en iyi olmayı hedefliyor. "Türkiye'nin Somali'ye hediyesi" olma özelliği taşıyan hastanede yoksul hastalara ücretsiz hizmet veriliyor.
Toplam 63 bin metrekare kampüs alanında aynı zamanda lojman, hemşirelik okulu ve cami de yer alıyor. Hastanede 400 araç kapasitesine sahip otopark yer alıyor.
Hastanede poliklinikler, yataklı servisler, ameliyathaneler, aşı merkezi, yenidoğan, yoğun bakım, MR, tomografi ve taş kırma üniteleri aktif şekilde çalışıyor.
Diyaliz, kemik dansitometri, fizik tedavi ve yanık ünitelerinin ise kısa süre içinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Somali koşullarında son derece modern sağlık hizmeti verilen hastanede, çocuklar için oyun alanı bulunuyor.
Hastane kampüsünde ayrıca Sağlık Bilimleri Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da faaliyetlerini sürdürüyor.
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) projelendirilip inşa edilen hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müşterek işletilecek ve bu süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek.
Kaynak: AA