Brüksel'deki NATO Zirvesi'nin öncesinde açıklamada bulunan Stoltenberg, Çin'in, "düşman olmadığını" ancak güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi.
Stoltenberg, Batı ittifakının Çin'in ekonomik, siyasi ve askeri yükselişine yanıt vermesi gerektiğini belirterek NATO Zirvesi nihai bildirisinin bu ülkeye yönelik yeni bir strateji oluşturacağını ifade etti.
Stoltenberg, "Çin bize yaklaşıyor. Onları siber alanda, Afrika'da ve kendi kritik altyapımıza büyük yatırım yaparken görüyoruz." dedi.
Afganistan meselesi
Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan güçlerini çekmesiyle ilgili, "ülkede kalmanın büyük riskler barındırdığını" belirterek geride Afganistan’da iyi eğitilmiş ve donatılmış güvenlik güçleri bıraktıklarına işaret etti.
Bu noktada müttefiklerin ortak bütçeye katkılarını artırmaları gerektiğine dikkati çeken Stoltenberg, daha fazla yerel gücü eğiterek komşu bölgelerde istikrarı sağlamanın NATO’nun 2030 hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.
"En başarılı ittifak" vurgusu
"Bugün burada gelecek için istekli bir gündem üzerine anlaşmak için bulunuyoruz." diye konuşan Stoltenberg, şöyle devam etti:
"NATO’nun 2030 gündemi, kolektif güvenliğimizi pekiştirmek, mukavemetimizi güçlendirmek, teknolojik eşiğimizi keskinleştirmekle ilgilidir. NATO ilk defa iklim değişikliğini güvenliğimiz için önemli bir konu olarak kabul edecek. Gündemimizdeki ana mesaj, NATO’nun değişikliklere adapte olduğu sürece tarihin en başarılı ittifakı olarak kalacak olmasıdır."
Rusya ile diyalog
Rusya’dan yönelen "tehdide" karşı bu ülke ile diyalog içinde olunması gerektiğinin altını çizen Stoltenberg, ABD Başkanı Biden’ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile 16 Haziran’da bu çerçevede bir araya geleceğini anımsattı.
NATO Zirvesi
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor.
NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifak'ın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya ve Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.