NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de 29-30 Haziran'da düzenlenecek zirve öncesinde Brüksel'deki karargahta basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO başvurularına dair açıklama yaptı.
“Türkiye’nin endişelerini göz önünde bulundurmak zorundayız. Finlandiya ve İsveç başvurduğundan beri üyeliğin mümkün olması için yoğun çaba sarf ettik. Ancak önemli müttefikimiz Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi için de temaslarda bulunduk. Herhangi bir söz vermiyoruz ama ilerleme sağlamak için çalışıyoruz.”
Liderler yarın Madrid'de görüşecek
Stoltenberg, daveti üzerine yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderlerle Madrid’de buluşacaklarını duyurdu. "Türkiye, Finlandiya ve İsveç NATO Karargahı’nda görüşecek" dedi.
“Zirvede nasıl bir ilerleme sağladığımızı göreceğiz. İsveç ve Finlandiya’nın üyelik kararı tarihi ve ittifakımızı güçlendirecek. Amacımız ilerleme sağlamak ama sonuca dair yorum yapmak için erken” dedi.
Kaliningrad'da silahlanma faaliyetlerini gözlemlediklerini söyleyen Stoltenberg, “NATO tüm üyeleri korumak için hazır. Baltık bölgesinde de askeri varlığımızı arttırdık, hava ve deniz devriyelerimizi sıklaştırdık Kaliningrad'da silahlanma faaliyetlerini gözlemliyoruz. Putin şayet üye ülkelere saldırıda bulunursa karşılığını görecek” dedi.
"Ukrayna için kapsamlı bir yardım paketi üzerinde anlaşacağız"
Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in zirveye katılacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek şunları aktardı:
"Ukrayna için güçlendirilmiş kapsamlı bir yardım paketi üzerinde anlaşacağız. Bu, güvenli iletişim, dron karşıtı sistemler ve yakıt gibi alanlarda önemli destek niteliğinde teslimatları içerecek. Daha uzun vadede Ukrayna'nın Sovyet dönemi askeri teçhizatından modern NATO teçhizatına geçişine yardımcı olacağız, savunma ve güvenlik kurumlarını daha da güçlendireceğiz."
"Türkiye Ukrayna'daki tahılın sevki için Karadeniz’de önemli rol oynuyor"
Putin Ukrayna’ya açtığı bu zalim ve pervasız savaşın bedelini ödemesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, Ukrayna’daki tahılın dışarı çıkarılması konusunda da açıklama yaptı.
“Türkiye, Ukrayna tahılının ülke dışına sevk edilmesi için önemli görev üstleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Türkiye Ukrayna limanında mahsur kalan tahılın sevki için Karadeniz’de önemli rol oynuyor.”
NATO, yüksek hazırlıklı kuvvetin asker sayısını 300 binin üzerine çıkaracak
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvveti'nin dönüştürüleceğini ve yüksek hazırlıklı kuvvetin mevcudunun 300 binin üzerine çıkarılacağını söyledi.
"NATO Mukabele Kuvveti'ni (NRF) dönüştüreceğiz ve yüksek hazırlıklı kuvvetlerimizin asker sayısını 300 bin üzerine çıkaracağız" diyen Stoltenberg, savunma harcamalarına ilişkin son verileri de paylaştı.
Stoltenberg, üst üste 8 yıldır Avrupalı müttefiklerin ve Kanada'nın harcamalarının miktarını artırdığını ifade ederek yıl sonu itibarıyla 350 milyar doların üstünde ekstra harcama yapılmış olacağını dile getirdi.
Stoltenberg, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin NATO Zirvesi'ne ilk kez katılacağını, Avrupa Birliği (AB) ve Gürcistan'ın da yer alacağını bildirdi ve Gürcistan, Bosna Hersek, Moldova, Moritanya ve Tunus için yeni destek paketleri kabul edileceğini duyurdu.
Genel Sekreter, zirvede kabul edilecek Stratejik Konseptin Çin'i ilk kez NATO'nun güvenliğine yönelik tehdit olarak sınıflandıracağını vurguladı.