Geçen yıl ilk mezunlarını veren bölümde eğitime devam eden öğrenciler gelecek için farklı hayaller kuruyor. Hepsinin ortak isteği ise en yakın zamanda Türkiye'yi görmek.
Bölümü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) maddi, Yunus Emre Enstitüsü de (YEE) eğitmen kadrosuyla destekliyor.
Eğitim süresi 4 yıl olan fakültede, YEE'nin uzman Türkçe eğitmenleri haftada 12 saat Türkçe dersi veriyor. Ayrıca, bölümde Kur'an-ı Kerim, tefsir, hadis ve İslam ilimlerini kapsayan dersler işleniyor.
Fakülte bünyesinde, Türkçenin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Sıvahilice bölümleri de yer alıyor.
Türkçe bölümündeki öğrencilerin uğrak noktası Sultan Ali Dinar Kütüphanesi. Öğrenciler kütüphane salonunda hem okuma etkinlikleri düzenliyor hem de birlikte Türk filmleri izliyor.
"İlk mezunların hepsi iş sahibi oldu"
Diller Fakültesi Dekan Vekili Dr. Kısmı Sııd Vakıallah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin kızlar fakültesinde 250, erkekler fakültesinde ise 150 öğrencinin Türkçe Bölümünde öğrenim gördüğünü belirtti.
Vakıallah, "Yaklaşık 5 sene önce fakültemizde Türk yetkililerden Türkçe bölümü açılması teklifi geldi. Hiç düşünmeden seve seve kabul ettik. TİKA ve YEE'nin katkılarıyla gelişen Türkçe bölümü, gelecekte birçok öğrencimize iş imkanı sağlayacak." diye konuştu.
Bölümün ilk mezunlarını geçen yıl verdiğini kaydeden Vakıallah, "İlk mezunların hepsi işe kavuştu. Gerek devlet kurumlarında gerekse Sudan'da çalışmalarını yürüten STK'larda çalışan öğrencilerimiz bu sayede Türkçelerini de geliştiriyor." dedi.
Vakıallah, Türkiye'nin, İslam ümmetinin "ümidi" konumundaki ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Sudanlıların Türklerle ortak hareket etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
"Kardeş iki ülke bu fakültede bir tohum ektik." diyen Vakıallah, şunları kaydetti:
"İnanıyoruz ki tohumlar bir gün filizlenecek, yeşerecek. Yetiştirdiğimiz gençler, İslam ümmetine Arapçanın yanında Türkçe konuşarak hizmet edecek. Bu düsturla çalışıyoruz. Çalışmaya da her daim devam edeceğiz."
"Dilimi geliştirmek için çok çalışıyorum"
İkinci sınıf öğrencisi Meysara Tayyip Abdülmünim, üniversiteyi bitirdiğinde tercüman olmak istediğini söyledi.
Abdülmünim, Türkiye'ye ve Türkçeye duyduğu ilgiyi, "Türkçe bölümüne kendi isteğimle geldim. Türkçeyi çok seviyorum. Dilimi geliştirmek için her gün çok çalışıyorum. Her Türkçe metinde kendimi Türkiye'de gibi hissediyorum." ifadeleriyle dile getirdi.
Muhammed Mustafa adlı 3'üncü sınıf öğrenci ise bölümde okuyan ve Türkiye'yi görebilen öğrencilerden biri.
İyi derecede Türkçe konuşabilen Mustafa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu şiirleri her fırsatta dinlediğini aktararak, "Bu sayede Türk şiir kültürünü yakından takip etmiş oluyorum. Sayın Cumhurbaşkanı da çok güzel okuyor. Çanakkale Şehitlerini ve daha birçok şiiri onun sesinden dinlerken daha çok duygulanıyorum." dedi.