Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla diplomasi trafiği hızlanırken bir yıl aradan sonra, soruna taraf olan aktörler, Cenevre'de siyasi görüşmeler için Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında bir araya gelecek.
Perşembe günü başlaması planlanan görüşmeler öncesinde BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, tarafları Cenevre’ye davet etti. Mistura’nın bugün düzenleyeceği toplantıda görüşmelerin yarın başlayıp başlamayacağına, katılımcılara ve gündeme dair bir açıklama yapması bekleniyor.
Muhalefet ve Beşşar Esed rejimi heyetlerinin yanı sıra, başta Rusya, Türkiye, İran ve ABD olmak üzere çok sayıda ülke, BM tarafından görüşmelere davet edildi.
Siyasi geçişin yol haritası
Cenevre müzakerelerinin zeminini, 2012'nin haziran ayındaki ilk toplantıda kabul edilen Cenevre 1 Bildirisi oluşturuyor.
Söz konusu bildiri, ateşkes sağlanmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını hedefliyor. Ardından, muhalefet ve rejimin karşılıklı rızasıyla belirlenen isimlerden oluşacak tam yetkili geçiş yönetimi kurulması gerekiyor.
Muhalefetin beklentileri
Muhalifler de BMGK’nın 2254 sayılı kararının uygulanarak tam yetkili geçiş yönetimi kurulmasını istiyor.
Esed rejiminin ateşkes ihlallerinin sürdüğüne dikkati çeken muhalifler, ateşkesin güçlendirilmesi konusunu da Cenevre'de masaya getirmek istiyor.