Suudi Arabistan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty International), Yemen'deki "insan hakları ihlalleri nedeniyle" Suudi Arabistan'ın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısına tepki gösterdi.
HRW ile Af Örgütü, Yemen'de sivil halka karşı "insan hakları ihlalleri" işlemekle suçladıkları Suudi Arabistan'ın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapmıştı.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah Al-Muallimi, "HRW ve Uluslararası Af Örgütü'nün Suudi Arabistan'ı Yemen dolayısıyla suçlaması nedeniyle alarma geçtik ve çok öfkelendik." ifadelerini kullandı.
"Suudi Arabistan ve koalisyon olarak Yemen'in meşru hükümetinin kontrolü yeniden sağlaması için verdiğimiz destek sırasında uluslararası hukuka uyuyoruz" ifadesine yer veren Muallimi, ana amaçlarının sivillerin korunması olduğunu vurguladı.
Sivil kayıplar için üzgün olduklarını kaydeden Muallimi, iddiaların incelenmesi ve sivillerin korunmasının sağlanması için bağımsız uzmanlar paneli oluşturduklarını belirtti.
Muallimi, HRW ile Uluslararası Af Örgütünün, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki çabalarını "gayrimeşru göstermeye çalışmasının" Kuveyt'teki siyasi müzakereleri, Yemen ve uluslararası barış ve güvenliği olumsuz etkileyeceğini de kaydetti.
Örgütlerin BM'de yaptıkları basın açıklamasında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'deki 69 hava saldırısında "savaş suçu sayılabilecek hak ihlalleri gerçekleştirdiğinin belgelendiği" savunularak, Suudi Arabistan'ın bu ihlalleri sonlandırana kadar BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması talep edilmişti.
İki kurum daha önce de ABD, İngiltere ve Fransa'ya, Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmaları çağrısı yapmıştı.
Cenevre merkezli ve 47 üyeli Konsey'de bulunan bir ülkenin üyeliğinin askıya alınması için 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda üçte iki çoğunluğun böyle bir talebe destek vermesi gerekiyor.
Suudi Arabistan'ın Konsey'deki üç yıllık görev süresi bu yıl sonunda doluyor.