Dünyada kadın haklarının en çok tartışıldığı ülkeler arasında yer alan Suudi Arabistan'da, son zamanlarda reform niteliğinde bzı kararlar alındı.
Suudi Arabistanlı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne, üst düzey makamların aldığı "seçme ve seçilmenin yanı sıra araç kullanma ve spor etkinliklerine katılmaya izin verme" kararlarıyla, söz konusu hakları elde etmiş bir şekilde girdi.
Bu kararlardan biri olan araç kullanma serbestisi, kadınlara onlarca yıldır uygulanan yasağın kalkmasıyla geldi. Suudi kadınlar, Haziran ayında yasağın sona ermesiyle, ehliyet alma ve araç kullanma fırsatını bulacak.
Ülkede "kadınların araç kullanmasına izin veren yasa çıkarılması" talebiyle ilki 1990'da olmak üzere 2011, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında birçok kampanya düzenlendi.
Dünyada kadınların araç kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da, Üst Düzey Alimler Kurulu'nun "Kadınların araç kullanması haramdır" fetvalarından dolayı yasal değişiklik yapılamıyordu.
Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik alınan kararlardan biri de futbol maçlarını izlemek için stadyumlara giriş izni oldu. Suudi kadınların 2018 yılı itibariyle ülkedeki 3 stada girebileceği açıklandı.
Suudi Arabistan Spor İdaresi Başkanı Turki bin Abdulmuhsin geçen yıl Ekim ayında düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılının başından itibaren Riyad, Cidde ve Demmam'daki 3 stada ailelerin girişi için gerekli hazırlıkların yapılmaya başlanacağını duyurdu.
Kadınların kullanamadığı sosyal haklar
Suudi Arabistan'da yazılı bir yasa olmamasına rağmen kadınlara verilmeyen sosyal hakların başında ise seyahat geliyor. Kadınlar, yanlarında bir erkek olmaksızın tek başlarına seyahat edemiyor.
Ancak geçen Ocak ayında yerel basında, Suudi Arabistan'da artık 25 yaş üstü kadınların kendi başlarına seyahat edebileceklerine yönelik karar alındığı haberleri çıkmıştı.
Siyasi haklar
Dünyada uzun yıllar kadınları seçme ve seçilme haklarından mahrum bırakan tek ülke konumunda olan Suudi Arabistan'da, eski Kral Abdullah bin Abdülaziz'in 25 Eylül 2011'de yaptığı değişiklikle kadınlar 2015 seçimlerine katılmaya hak kazanmış, kısmen seçme ve seçilme hakkı elde etmişti.
Bu arada, Suudi Arabistan'da ilk defa geçen yıl bir kadın, belediye başkan yardımcısı olarak atandı. Doğu Bölgesi (Şarkiyye) Sekreterliği, El Huber Belediye Başkan Yardımcısı olarak İman Abdullah el-Gamidi isimli kadını görevlendirdi.
Belediyede çalışan ilk üst düzey kadın sorumlu olan Gamidi, Bilgi Teknolojisi ve Kadın Hizmetleri Dairesi'ni yönetiyor.
Ekonomik haklar
Ülkede kadının ekonomideki yerini alması için atılan en önemli adımların başında ise, Suudi Arabistanlı kadınlara, artık velilerinin (yakını olan erkekler) iznini almadan kendi işlerini kurabilme hakkının verilmesi geldi.
Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman el-Hüseyin geçen ay sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kadın, ticaret hayatına başlaması için velisinin iznini almaya muhtaç değildir" ifadelerini kullandı.
Bunun ardından Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı da kadınların çalışma hayatına atılmasına teşvik anlamında, çalışan kadınların ulaşım ücretinin yüzde 80'ini üstleneceğini açıkladı.
Suudi Arabistan Emniyet Genel Müdürlüğü Şubat ayında, kadınların asker olmaları amacıyla elektronik başvuruları açtığını duyurdu. Başvuracak adaylarda en az lise mezunu olma, Riyad, Mekke, Medine, El Kasım, Asir, El Baha, Eş-Şarkiyye kentlerinde ikamet etme şartı aranıyor.
Kaynak: AA