İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile kirli ittifakını Beyaz Saray'da resmiyete döktü.
Törene Trump'ın yanı sıra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani katıldı.
ABD Başkanı Donald Trump, 5 ya da 6 ülkenin daha İsraille normalleşme anlaşması yapabileceğini söyledi.
İsrail ile yapılan bu anlaşmanın bölgeye barış getireceğini iddia etti. Suudi Arabistan'ın da "doğru zamanda" İsrail'i tanımasını beklediğini belirtti.
Trump ayrıca, Kasım 2020 seçimlerinden sonra kısa bir süre içinde İran ile anlaşma imzalanabileceğini ifade etti.
Filistin Yönetimi: Beyaz Saray'da yaşananlar bölgede barışı sağlamayacak
Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Beyaz Saray'da düzenlenen imza törenine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
"ABD ve İsrail işgal otoritesi, Filistin halkının 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve sürekli bir devlet kurma hakkını tanımadığı ve Filistin'deki mülteci sorunu 194 sayılı karar uyarınca çözülmediği sürece Beyaz Saray'da yaşananlar bölgede barışı sağlamayacak. Kimseye Filistin halkı ve Filistin halkının tek meşru temsilcisi olan Filistin Kurtuluş Örgütü adına konuşma yetkisi vermedik ve vermeyeceğiz."
Açıklamada "Asıl sorun İsrail işgal yönetimiyle anlaşmaları imzalayan ülkeler arasında değil, işgal altında acı çeken Filistin halkı arasındadır." ifadelerine yer verilirken, şunlar kaydedildi:
"İşgal sona ermeden ve Filistin halkı uluslararası meşru kararlarda öngörülen tüm haklarını elde etmeden, bu anlaşma bölgede hiç kimse için barış, güvenlik ve istikrar sağlamayacak. Filistin halkını ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nü pas geçme girişimlerinin sorumluluğunu ABD ile İsrail işgal devletinin taşıyacağı tehlikeli yansımaları olacaktır."
İran'dan anlaşmaya yorum: Trump'ın sirkinde oynadılar
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'da düzenlenen imza törenine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Bahreyn ve BAE dışişleri bakanları, bugün Trump'ın sirkinde oynadılar. Dün Arapların topraklarından bir bölümünü işgal Siyonizm, bugün de yeni bir yöntemle Basra Körfezi ülkelerini işgal ediyor. Büyük Mısır ile yapılan anlaşma da İsrail için bir açılım getirmedi. Mısır'ın bir adası kadar olan BAE ve Bahreyn de İsrail'e sadece güvensizlik armağan edecektir."
Filistinliler ulusal yas ilan edilmesi çağrı yaptı
Kirli ittifak anlaşması imzalanırken Beyaz Saray önünde bir araya gelen ve ellerinde Filistin bayrakları olan kalabalık, protesto gösterisi düzenledi.
Filistin ise Arap ülkelerinin İsrail ile kirli ittifakına tepkili.
AFP, Gazze'den İsrail topraklarına doğru iki roket atıldığını duyurdu.
Ayrıca, Gazze ve Batı Şeria'da düzenlenen protestolara çok sayıda Filistinli katıldı.
Filistin Halk Direnişi Birleşik Komutanlığı, bir günlük ulusal yas ilan edilmesi çağrısı yaptı.
Ramallah'taki Manara Meydanı'nda düzenlenen gösteriye yüzlerce Filistinli katıldı.
Filistin bayrakları açan göstericiler, "İşgal (İsrail) ile normalleşmeye hayır" pankartları taşıdı.
"Hain Bin Zayid" sloganları atıldı
İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı alan BAE‘nın Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ı hedef alan Filistinliler, "Hain Bin Zayid" ve "Dolar için Kudüs'ü sattılar" sloganları attı.
Gösteride konuşan Filistinli konuşmacılar, Filistin halkının kendi davasını savunmaya devam edeceği mesajını verdi.
Arap toplumunun İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesine karşı olduğu ve bölge haklarının bu anlaşmalara karşı çıktığı hatırladı.
15 Eylül'ün "halk ayaklanması" günü kabul edilmesini istedi.
İsrail ile Bahreyn ve BAE anlaşması
ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin, 11 Eylül'de ise İsrail ile Bahreyn'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.
1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.