Tayvan Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 2 savaş uçağı ile bir elektronik istihbarat uçağı ve bir elektronik savaş uçağının dün akşam saatlerinde hava savunma sahasının güneybatı bölümüne girdiği açıklandı.
Uçakların telsizle uyarıldığı, askeri devriye uçakları ile hava savunma füze sistemlerinin devreye sokulduğu aktarıldı.
Ocak ayından bu yana 940'tan fazla ihlal
Tayvan'daki hükümetin savunmadan sorumlu üyesi Çiu Guocıng, Meclis Komitesine yaptığı açıklamada, PLA uçaklarının ocak ayından bu yana ADIZ'ı 940'dan fazla "ihlal ettiğini" açıkladı.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, Boğazı ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.