Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "ABD kablo şirketi SubCom, Tonga'daki deniz altı kablosunun onarımının en az 4 hafta süreceği bilgisini verdi." denildi.
BBC'nin haberine göre, güney Pasifik'te 50 bin kilometreden fazla kablo onarımı yapan SubCom, telekomünikasyon şirketi Tonga Cable ile hasarın giderilmesi için bir gemiyi harekete geçirmek için çalıştığını aktardı.
Bunun yanı sıra, telekomünikasyon firması Digicel'in, ses ve SMS iletişimine öncelik veren geçici bir 2G bağlantısı kurması planlanıyor. Ancak bağlantının normal kapasitenin yaklaşık yüzde 10'unu kapsayacak şekilde "sınırlı ve düzensiz" olması bekleniyor.
Ölü sayısı 3'e çıktı
Öte yandan, Tonga hükümeti tarafından "benzeri görülmemiş bir felaket" olarak tanımlanan yanardağ patlamasında ölü sayısının 3'e yükseldiği bilgisi paylaşıldı.
Şiddetli yanardağ patlamasının ardından Tonga'daki deniz altı kablosu zarar görmüş, Pasifik adasının dış dünya ile iletişimi kesilmişti.
Atata Adası'nın büyük bir kısmı yok oldu
Sosyal medyada, Atata Adası'nın büyük kısmının yok olduğuna dair görüntüler paylaşıldı.
Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri, Atata Adası'ndaki tatil köylerinin güvenlik kamerasına yansıyan hasarı "felaket" olarak niteledi.
Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık 170 adadan oluşan Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, 15 Ocak’ta kül, buhar ve gaz püskürtmeye başlamıştı.
Patlamanın ardından Tonga, Yeni Zelanda, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı verilmiş, tsunami Tonga'daki hemen hemen tüm adaları vurmuştu.
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yanardağ patlamasının ardından oluşan tsunaminin vurduğu ada ülkesi Tonga ile sağlıklı iletişim kuramadıklarını bildirmişti.